Naslovnica Vijesti Sisak Grad želi obnoviti vozni park Autoprometa, ali i izraditi novu prometnu studiju

Grad želi obnoviti vozni park Autoprometa, ali i izraditi novu prometnu studiju

Projekt javnog gradskog prijevoza na području grada Siska s ciljem obnove voznog parka tvrtke Autopromet Sisak, ali i izrade nove prometne studije grada, bila je tema sastanka predstavnika Grada Siska i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji je održan u Sisku. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako je Grad zainteresiran za izradu nove prometne studije budući je zadnja takva studija napravljena 2007. godine, a u proteklih sedam godina puno se toga promijenilo.

-Nova prometna studija, između ostalog, trebala bi sadržavati detaljne informacije o tome na koji bi se način trebao organizirati javni prijevoz u gradu, broj parkirališnih mjesta u gradu, broj autobusnih stanica te broj linija. Donijeli smo odluku da javni prijevoz nećemo dati u koncesiju i želimo kvalitetu usluge javnog prijevoza u gradu dići na puno višu razinu. Jedan od najvećih problema Autoprometa su stari autobusi i želimo da Autopromet postane profitabilna tvrtka koja će sama moći plaćati kredit za nove autobuse. Cilj je da se tvrtka u narednih nekoliko godina digne na višu razinu kako bi mogla samostalno funkcionirati bez pomoći Grada. Želimo nove autobuse i zadovoljne građane koji se koriste javnim prijevozom – rekla je na sastanku gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Direktor Autoprometa Željko Đeverlija ponovio je kako je najveći problem poprilično stari vozni park kazavši kako su autobusi u prosjeku stari do 20 godina.

-I mi smo u Autoprometu već napravili neke analize i došli smo do zaključka kako je potrebno nabaviti 26 novih autobusa za gradski i međugradski promet, ali i turističke autobuse – rekao je Đeverlija.

Predstavnici EBRD-a pohvalili su nastojanja gradonačelnice  da se poboljša situacija u gradu Sisku po pitanju javnog prijevoza.

-Mislim da ste već puno toga napravili, jer slušate potrebe građana. Proces je dugotrajan, ali zato smo mi ovdje da pomognemo u njegovoj realizaciji. Samim tim što nam dajete informaciju kakvi su planovi u idućih nekoliko godina, zaključujem kako imate viziju i to odobravamo – rekao je Davor Inđić iz EBRD-a.

Predstavnike EBRD-a zanimalo je kakvi su odnosi s drugim prijevozničkim tvrtkama na ovom području te planira li se graditi novi autobusni kolodvor. Istaknuli su pozitivan primjer Bukurešta gdje su odradili vrlo uspješan posao što se tiče javnog prijevoza.

(sisak.hr)

Komentirajte