Naslovnica Vijesti Sisak I Grad Sisak nagradio Miu – autoricu novogodišnje marke

I Grad Sisak nagradio Miu – autoricu novogodišnje marke

Učenica 3. razreda Osnovne škole Viktorovac Mia Štimac zamislila je Novu godinu kao vatromet i kao žarko veselje ispisano na crnoj pozadini. Između bijelog snijega i crnog neba skaču iskre i krijesovi, veliko stablo okićeno je i svijet pretvara u unutrašnjost kuće, a majka, otac i troje djece zajedno se raduju. Tu svoju ideju ova je mlada učenica pretočila u crtež koji je osvojio prvo mjesto na natječaju za odabir likovnog rješenja novogodišnje marke pod sloganom „Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu“ kojeg sedmu godinu zaredom provode Hrvatska pošta i Agencija za odgoj i obrazovanje. Mijina marka, koja označava veselje i zajedništvo, prošloga je tjedna puštena u optjecaj, a jučer je doživjela i svoju promociju u Zagrebu. Tim je povodom Miju Štimac i njezinu mentoricu i voditeljicu likovne grupe u OŠ Viktorovac Radojku Kozina danas u prostorijama Gradske vijećnice primila i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

-Čestitam Miji koja je napravila veliku stvar i jako sam ponosna što u mom gradu raste jedna tako vrijedna i talentirana osoba. Kao gradonačelnica moram prepoznati takve talente kao što je Mia i omogućiti im da se i dalje razvijaju, a svakako moramo ohrabriti i druge Mijine vršnjake koji se ističu, ne samo u likovnom stvaralaštvu, nego i u drugim područjima – rekla je gradonačelnica koja je tom prilikom ovoj talentiranoj učenici poklonila Hlapićev kofer slikarskog pribora za likovni odgoj.

Ova mlada učenica opisala je što joj je bila inspiracija za motiv novogodišnje marke.

-Izabrala sam motiv vatrometa jer jako volim vatromet, volim se družiti s prijateljima i bit s obitelji i jako volim Božić pa me sve to potaknulo da nacrtam baš takav motiv. Nacrtala sam svoju obitelj, prijatelje, bor i ispod njega poklone i lijepi vatromet. Već sam pripremila i božićne čestitke koje ću slati sa svojim markicama – ispričala je Mia Štimac i zahvalila gradonačelnici na prijemu te joj je obećala nacrtati crtež s jednim od gradskih motiva.

Voditeljica likovne grupe u Osnovnoj školi Viktorovac Radojka Kozina naglasila je kako se u svom radu drži nastavnog plana i programa, ali se trudi uvesti i puno toga novoga kako bi djeca sudjelovala na što više natjecanja.

– S Mijom sam ove godine radila jednu zahtjevnu tehniku koja treba kvalitetne pastele pa je tu i Mijina mama izašla u susret i kupila kvalitetan pribor. To je grataž tehnika u kojoj se prvo crta pastelama i zatim se sve mora premazati crnim tušem i potom se kompletan rad struže štapićem.Riječ je o vrlo zahtjevnoj tehnici. Mijin talent  sam prepoznala već u prvom razredi, ali imamo još djece u školi kojia osvajaju nagrade – rekla je učiteljica Kozina.

Inače, Mijin crtež za idejno rješenje novogodišnje marke je pobijedio u konkurenciji više od 960 radova iz 172 osnovne škole, a ovih je dana još jedan njezin rad poslan na natječaj u Sloveniju u tehnici monotipia. Prošle je godine jedan od njezinih radova ušao u uži izbor od 1400 pristiglih radova za izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti u Nariti u Japanu.

(sisak.hr)

MIJA ŠTIMAC_01

Komentirajte