Naslovnica Izdvojeno Nakon konja HGSS u Lonjskom polju spašavao i njihove vlasnike

Nakon konja HGSS u Lonjskom polju spašavao i njihove vlasnike

HGSS Stanica Novska dana 29. studenog 2013. godine  u 10:42 zaprimila je poziv od Centra 112 Sisak o potrebi evakuacije nekoliko konja iz Lonjskog polja kod sela Mužilovčica koji su zbog izlijevanja rijeke Save kroz ustavu Trebež ostali zarobljeni u vodi. Na intervenciju su upućena četiri člana Stanice s terenskim vozilom i aluminijskim čamcem.

Dolaskom na mjesto gdje su se konji nalazili, utvrđeno je da evakuacija konja u zateknutim uvjetima  na obalu nije moguća jer su se konji nalazili nekoliko kilometara u šumi okruženi dubokom vodom, ali isto tako da im ne prijeti opasnost od ozljeda ili uginuća. Uz pomoć vlasnika konja i bala sijena koji su prevezeni čamcem napravljeno je uzvišenje koje je konjima osiguralo siguran boravak i hranu do povlačenja vode iz retencije koje se očekivalo za koji dan.

Sutradan, 30. studenog 2013. godine u 17:50 sati Stanica Novska ponovo zaprima poziv od Centra 112 Sisak o potrebi traganja za četiri osobe koje su se vozeći čamcem izgubile na poplavnom području Lonjskog polja, nekoliko kilometara uzvodno od ustave Trebež kod sela Mužilovčica i nisu u stanju pronaći siguran put do obale. Kako se već radilo o kasnoj večeri i najavi izuzetno hladne noći na teren je upućeno dvanaest članova Stanice s tri terenska vozila i dva čamca. Uz pomoć policijskih službenika Policijske postaje Sisak i osobe koja poznaje ovaj kraj,  određeno je područje za koje se pretpostavljalo da se u njemu nalaze izgubljene osobe. Ovo poplavljeno područje zaraslo je u gusto granje te je probijanje čamcima bilo izuzetno otežano i sporo. Ubrzo je s izgubljenim osobama uspostavljen glasovni kontakt, međutim zbog gustog raslinja daljnje kretanje nastavljeno je samo s manjim gumenim čamcem. Osobe su pronađene oko 22 sata u dobrom zdravstvenom stanju te su sigurno prebačene na obalu gssovim čamcem. Nakon dolaska na obalu utvrđeno je da se radilo upravo o osobama koji su išli obići iste one konje iz jučerašnje akcije ali ih je uhvatila noć te su se dezorijentirali i izgubili. Time je ova potraga završena, a uslijedio je jednako težak transport čamaca i vozila po raskvašenoj kruni nasipa kroz mulj i blato.

Komentirajte