Naslovnica Izdvojeno Milanković i Bošnjak na suđenju iznosili obranu

Milanković i Bošnjak na suđenju iznosili obranu

Na suđenju u Osijeku za ratni zločin u Sisku 1991. godine optuženi Vladimir Milanković i Drago Bošnjak iznijeli su obranu.

“Đuru Brodarca imenovala je politika pa je imao znatnu političku moć. Imao sam tada 29 godina, on je bio dosta stariji i ni kojem mi slučaju nije dopustio da mu se približim u ovlastima. Nisam nikada bio zapovjednik policijskih snaga, a mjesto zamjenika načelnika PU Sisak po sistematizaciji radnih mjesta nije ni postojalo. Šest je osoba imalo veću plaću od mene. To mjesto nije zapovjedno, niti se samostalno mogu donositi bilo kakve odluke”  – kazao je u svojoj obrani Vladimir Milanković, optužen za ubojstva 24 srpska civila.

Milankovića optužnica tereti kao zapovjednika policijskih snaga u Sisku i Banovini te zamjenika načelnika Policijske uprave Sisak Đure Brodarca.

“Zapovijedao sam jedino  posebnom jedinicom policije od ožujka do lipnja 1991. godine. Kada je Brodarac kasnije postao načelnikom, tražio sam ga da mi riješi status. Kazao mi je “Bit ćeš jedan od mojih zamjenika i član stožera, koordinirat ćeš na terenu, a poslije ćemo vidjeti”. Nisam time bio zadovoljan jer nisam imao konkretne zadatke” – rekao je Milanković na sudu istaknuvši kako nije zapovijedio uhićenje bilo koje osobe, da je o ubojstvu Ljubice Solar čuo  sutradan na kolegiju, a naknadno je čuo i o stradanju obiteji Vila.

Za prostor ORE na Galdovu rekao je kako je policija tamo provodila obuku dok  je 1991. godine taj objekt preuzeo ZNG.

Osporio je i tvrdnje iz optužnice kako je na nekadašnjoj ORI u Galdovu bio improvizirani zatvor koji je koristila policija. Opisao je i cijelu svoju policijsku karijeru, navevši i da je rođen u skromnoj radničkoj obitelji te gdje se školovao.

Drago Bošnjak istaknuo  je kako nema nikakve veze s ubojstvima u Ssisku te da ne zna zašto je već dvije godine u pritvoru. Tereti ga se za ubojstva pet članova obitelji Vila 24. i 25. kolovoza. Sve je počelo ubojstvom u lokalu Gaj, kada je Željko Vila usmrtio Zdravka Slivara, a iz osvete je zatim ubijena cijela obitelj.

“Nisam nikada bio u tom lokalu. Nisam čak ni bio u Sisku toga dana, nego na moru s maloljetnim sinom. Samohrani sam otac pa sam htio samo izvesti sina iz grada u ratnoj zoni. U Selcu smo bili od 18. do 26. kolovoza, a obrani Siska sam se priključio nakon povratka” – rekao je Bošnjak.

No sučeljen je sa iskazom iz istrage kada je rekao da se u Krizni stožer javio 20. kolovoza. To je opravdao šokmo prilikom uhićenja. No i u ratnom mu putu piše kako je u vrijeme ubojstav obitelji Vila bio aktivni branitelj

“Pisali smo ratni put po šabloni, Slavko Muža mi je rekao da ne kompliciramo, nego da svi potpišemo istu izjavu o ratnom putu. Želio sam tako ostvariti i bolji braniteljski status. Nisam tada toliko razmišljao o tome, danas me je stid” – rekao je Bošnjak. Njegova je obrana pokrenula i postupak poništenja te neistinite izjave, što se trenutačno vodi na Općinskom sudu u Sisku.

Tužiteljstvo je povuklo optužbe protiv Drage Bošnjaka za ubojstvo trojice članova obitelji Trivkanović, no za to se, po zapovjednoj odgovornosti, i dalje tereti Milanković. Milankoviću je sada dodano u optužnicu i da je naredio pretragu kuće obitelji Vila.

Komentirajte