6 C
Sisak
Subota, 27 studenoga, 2021

SAVJETI: Za 14 izabranih u mandatu ide šest milijuna kuna iz Županijskog proračuna

- Marketing-spot_imgspot_img

Državna revizija je u svom izvještaju o poslovanju Sisačko-moslavačke županije ustvrdila da je iz županijskog proračuna samo tijekom 2012. godine za naknade 14 članova županičinih Savjeta izdvojila 1.453.000 kuna, što znači da je za njih, sve redom političare i članova vladajuće koalicije, u proteklom mandatu isplaćeno gotovo šest milijuna kuna!

Te milijune u protekle četiri godine podijelili su Milena Pavković Novotny i Jura Lisak (SDP), Milivoj Tičarić (DSU), Milan Krstinić (SDSS), Hašim Smlatić (SDA), Željko Soldo i Jozo Bilobrk (HSP), nezavisni bivši vijećnik Željko Vrbanus, Milovan Bojčetić (SPH), Gordana Krznarić (DC) te dvojica vijećnika Županijske skupštine Josip Prajner i Vladimir Gregurić, koji su prebjegli iz HSU-a kako bi osigurali većinu u Skupštini SDP-ovoj koaliciji i županici. Krajem 2009. godine pridružila su im se još dvojica HSP-ovaca Ivica Pandža Orkan i Željko Kardaš, tadašnji predsjednik Županijske skupštine.

Oni su sačinjavali tri odvojena savjeta: Savjet za obrt, gospodarstvo i turizam, Savjet za pitanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te Savjet za zdravstvo, socijalnu skrb i pitanja umirovljenika.

Za članstvo u savjetima nije bilo nikakvih uvjeta vezanih uz stručnu spremu, imenovala ih je sama županica, a odluke o imenovanju nikada nisu javno objavljene.

“Ja nemam savjetnike, imamo radna tijela koja se zovu Savjeti. Mi svi zajedno imamo redovite sastanke, s njima razgovaram i onda usuglasimo prijedloge o odlukama” – rekla je županica o Savjetima.

No uz ovih šest milijuna kuna gotovo svi s popisa su u proteklih četiri godine primali i naknade za članstva u upravnim vijećima i odborima ustanova i tvrtki u vlasništvu županije dok je Željko Kardaš još 5.000 kuna neto svakoga mjeseca primao kao predsjednik Županijske skupštine dok Ivica Pandža Orkan nije bio član niti jednog odbora ili upravnog vijeća, osim Savjeta.

Primjerice, prebjeg iz prošlog mandata Josip Prajner bio je član u pet od devet odbora županijske skupštine, po tri odbora imali su Milovan Bojčetić, Jura Lisak i Milivoj Tičarić, a naknada je u tim odborima 500 kuna neto po sjednici. Primanja nekih od njih penjala su se i do 15.000 kuna mjesečno.

Jasno je da su svima njima, osim zasluga prilikom mijenjanja odnosa snaga u skupštini, jedine kvalifikacije za savjetovanje bile te što su bili članovi stranaka vladajuće koalicije.

Praksa dijeljenja milijuna nastavlja se i u novom mandatu, u izmjenjenom sastavu. Prije koji mjesec županica je imenovala novi sastav istih Savjeta, a ni ovaj put odluka nije nigdje objavljena.

Novi članovi Savjeta za obrt, gospodarstvo i turizam su Dubravko Obadić (HSLS), Milena Pavković -Novotni (SDP), Đuro Belovarić (AHSS), Jura Lisak (SDP) i Joso Bilobrk (HSP). U Savjetu za pitanja hrvatskih branitelja sada su Željko Kardaš, Željko Soldo i Zdenko Koren, svi iz HSP-a, te Šaban Kadrić iz SDA, dok su u Savjetu za zdravstvo, socijalnu skrb i pitanja umirovljenika Milovan Bojčetić (SPH), Milivoj Tičarić (DSU), Emil Franjević (HSU) te Rajko Mladenović i Vlado Đaković iz HDRS-a. Vidljivo je da su novi članovi postali čelnici onih stranaka koji su sada u vladajućoj koaliciji, a u prošlom mandatu nisu bili (HSLS, HDRS i AHSS), a nema SDSS-a koji više nije u koaliciji, kao ni prebjega Prajnera i Gregurića koji više nisu vijećnici.

Kada smo prije koji tjedan s nekima od njih razgovarali oko novih sastava Savjeta ispostavilo se da neki ni ne znaju tko su, s njima, članovi pojedinog Savjeta tako da teorija o čestom sastajanju baš i nije praksa.

Kada je nakon potpisivanja koalicijskog ugovora s Đurom Belovarićem, tadašnjim povjerenikom županisjke organizacije Autohtonog HSS-a, u javnost izašlo da je dotični u prosincu 2011. godine bio priveden zbog obiteljskog nasilja kada je, prijetio i fizički napao suprugu te pucao u dvorištu kuće iz oružja kojeg je imao nezakonito, županica je tada rekla da ona nije to znala, no da nije s njim potpisala koalicijski sporazum nego sa strankom. Tada je saznala za incident, a prije dva mjeseca ga je osobno imenovala člana jednog Savjeta s mjesečnom naknadom od 5000 kuna.

 

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti