5 C
Sisak
Subota, 27 studenoga, 2021

U srijedu premijera nove predstave Gradskog kazališta Sisak „Sunčana i Sever“

- Marketing-spot_imgspot_img

Premijera nove predstave Gradskog kazališta Sisak „Sunčana i Sever“ održati će se u Kazalištu 21 u srijedu, 27. studenog 2013. godine s početkom u 19,30 sati. Predstava polazi od Knjige o Sunčani i Severu (2010.) kojom je autorski dvojac, Ludwig Bauer i Lidija Dujić, poetski rekonstruirao književni i emotivni dijalog Sunčane Škrinjarić i Josipa Severa. Na temelju njihove korespondencije i tragova u književnim tekstovima načinjena je knjiga memorabilija što istodobno otkriva malo poznatu vezu dvoje značajnih hrvatskih književnika i podsjeća na njihovo stvaralaštvo. Neispunjenu želju Sunčane Škrinjarić da jednom napiše Knjigu o Severu, ostvarili su kolege i prijatelji (Bauer i Dujić) zajedničkom knjigom koju otvara esej Lidije Dujić o Sunčani Škrinjarić, a zatvara esej Ludwiga Bauera o Josipu Severu.

Za predstavu u režiji Jasmina Novljakovića autori su napisali iznova dramski tekst u kojem priču o Sunčani i Severu scenski oživljuju koloritni književni suputnici – Majakovski, Kručonih, Balog, Kočan pa i sam Bauer. U predstavi glume Igor Golub, Kristina Krepela, Ljubo Zečević, Duško Valentić/Zlatko Ožbolt. Plešu: Tihomir Kosić i Karla Vorkapić.

Ludwig Bauer (1941.) – književnik, prevoditelj, urednik, višegodišnji voditelj Majstorske radionice za prozu i sveučilišni predavač kreativnog pisanja.

Diplomirao slavistiku u Zagrebu, usavršavao se na poslijediplomskim studijima u Pragu i Bratislavi . Objavio tridesetak proznih knjiga – označen kao najsnažnije pero novopovijesnoga hrvatskog romana (Kratka kronika porodice Weber, Biserje za Karolinu, Partitura za čarobnu frulu, Zavičaj, Zaborav, Karusel, Toranj kiselih jabuka i dr.)  Lektirni pisac.

Prevođen i nagrađivan, dobitnik je nagrade za životno djelo Sisačko – moslavačke županije.

Lidija Dujić (1965.) – književnica, urednica i sveučilišna predavačica. Diplomirala i doktorirala filologiju / kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Suautorica udžbenika i priručnika , autorica proza za djecu ( Plagva, Bajka iz plićaka) , knjiga stihova ( Suhozid , Agavine kćeri) i književne studije Ženskom stranom hrvatske književnosti.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti