Naslovnica Izdvojeno Kolumna “S onu stranu pameti” – Uloga desnice je srušiti ljevicu i...

Kolumna “S onu stranu pameti” – Uloga desnice je srušiti ljevicu i obratno!

Kolumna mr.sc. Bore Mioča pod nazivom “S onu stranu pameti”

Uloga desnice je srušiti ljevicu i obratno !

Što bi drugo trebalo biti uloga oporbe do li srušiti vladajuće!? Naprosto to je  jedino  prirodno u tom poslu što se politika zove. To čak i nije privilegija naših prostora. Manje- više svi se nastoje što duže zadržati na toj poziciji koja donosi vlast i slast. Kad se navučeš na vlast i slast bez toga si kao kad nekom uzmeš štaku bez koje ne može hodati. To postaje takav defekt koji dovodi do paralize cijelog organizma. Urušavaju se životi, obitelji ne funkcioniraju, djeca ispaštaju.

No svejedno, malo je onih koji  odustaju , kad im se slučajno ukaže prilika kusati iz tog čanjka. Neki pristaju bez obzira na sve , pod devizom: Ma nek traje koliko traje, samo daj.

Tako je ovih dana u Sisku. Svi gataju ishode trenutnih “bildanja ” na gradskoj razini. Nema  političara koji se ne “napuhuje”, po vertikali i horizontali, žele samo jedno; Pokazati i dokazati svima, a osobito njima, kako je baš On ta karika bez koje nema niti vlasti niti slasti. Igrači su poznati, dvadeset pet odabranih, s imenom i prezimenom , kreće u lov samo s jednim zadatkom, skupiti trinaestoricu.Igra završava onog trenutka kad kapetan tima uzvikne ; Uzalud Vam trud svirači, nas je trinaest. Što to znači? To da je trinaest više od dvanaest i da Oni odlučuju o svemu. Baš o svemu, jer bez njih nema proračuna a bez proračuna za narednu godinu slijede izbori.

U kafiću s desne strane stepenica vele kako se Oni  ne boje njihovih, problem su naši. Kako to ? Pa tako, onom sin radi u sustavu, kod onog drugog i on i žena,  i tako redom. “Kuriri” skapaše s nogu raznoseći “plave koverte” s ponudama. Ma znaš šta , sad ili nikad, naša je prilika sad, mnogi od nas više nikad neće biti vijećnici. Kako ? Novi izbori moraju donijeti neke nove “klince” a ne nas stare prdonje i mlade skojevce.

Mi i ono što smo znali nije bilo dobro, a skojevci ne znaju ni to, jer oni su u partijskoj centrali naučili samo “klimati”  Nešto novo naučiti je nemoguća misija, lakše bi bilo špagete zakucati u beton nego neku novu i naprednu spoznaju u našu glavu. Stoga ovo su naši dani.
Moš misliti napretka i razvoja ovog grada s takvom ekipom?

Kad tome pridodaš ono troje, privremenih, menadžera, onda ti je jasno koji su dosezi takve”ekipe”. Svi skupa nismo zaradili u “realnom sektoru” niti jedne lipe. Čovječe, pa nas  znoj oblije kad trebamo sav taj, silni harač  podijeliti.

Samo, tko sad bude “Juda” tom će i pustinja biti prenapučena.

Znaš što ti mogu još reći mi nismo jaki, ali oni nikad neće biti slabiji. Stoga, izbori, pa neka narod  bira.
Narod je odabrao Barabu.
Neka, mi ćemo oprati ruke i to je to.

Oni s s lijeve strane stepenica pripovjedaju  o “amandmanima”. Dogovor je; Prihvatiti sve, baš sve što budu tražili Napuhati proračun koliko god treba, nek se “raspukne”. Sad je bitno proći i dobiti još godinu i pol a onda ćemo im pokazati čija “majka crnu vunu prede”.
Ostati na vlasti pod svaku cijenu, ništa nismo napravili, nemamo se čime pohvaliti. Razgovarati sa svima, trinaest ruku pod svaku cijenu. Kakvi izbori ? Ma daj molim vas.

Pa još će mi sutra Mirela Holy i njeni govoriti “kuda idu divlje svinje”.

Ma molim vas, di je onaj s mantilom, uvijek kasni, jeli ono Davorko bio samo šest mjeseci. Samo da je proljeće dočekati.
Nećeš “sinja kukavico”, nećeš… proljeće je nakon zime, treba zimu istaljigat!?

A tamo negdje na drugom kraju grada jedan je pjesnik reko jednoj ženi ; I tebe sad ljubim po navici dijete ko što usput palim cigarete……..!?

Zdravi i veseli bili.
mr.sc. Boro Mioč, dipl.ing

Komentirajte