20 C
Sisak
Petak, 29 ožujka, 2024

Održan seminar o javno-privatnom partnerstvu

Datum:

Marketing

Javno-privatno partnerstvo je dugoročan ugovorni odnos između javnog i privatnog partnera kojemu je predmet izgradnja i/ili rekonstrukcija i održavanje javne građevine, u svrhu pružanja javnih usluga. U okviru takvog poslovnog odnosa javni partner prenosi na privatnog pravo građenja ili mu daje koncesiju. Prilikom provedbe projekta, privatni partner od javnog preuzima obvezu i rizike u vezi s financiranjem, procesom gradnje i drugima. Okviri ugovornog odnosa definirani su Zakonom o javno-privatnom partnerstvu (NN 78/12) i Uredbom o provedbi projekata javno-privatnog partnerstva (NN 88/12). O tome i o ostalim specifičnostima toga ugovornog odnosa govorio je ravnatelj Agencije za javno-privatno partnerstvo dr. sc. Damir Juričić, na seminaru o primjeni modela javno-privatnog partnerstva u isporuci javnih građevina, koji je održan u prostorijama Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. Sisak u utorak, 12. studenoga.

seminar jpp (1)Seminar o primjeni modela JPP-a u izgradnji javne infrastrukture organizirali su već spomenuto središnje nacionalno tijelo zaduženo za provedbu Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Hrvatskoj, te županijska Razvojna agencija i županijski Upravni odjel za upravljanje pristupnim fondovima i poticajnim sredstvima. Edukacija je okupila mnoge predstavnike Sisačko-moslavačke županije, gradova, općina, lokalnih razvojnih agencija, te obrtničkih i gospodarskih udruženja koji su se uvjerili u važnost primjene modela JPP-a u isporuci javnih građevina s obzirom na činjenicu da je javni sektor stalno izložen sve većem pritisku za isporukom javnih usluga visokih standarda, a istovremeno se suočava s ograničenim mogućnostima financiranja ovakvih projekata. Polaznici su doznali kako je prilikom planiranja kapitalnih ulaganja, osim razmatranja pretpostavki za utvrđivanje sposobnosti plaćanja, odnosno procjene sposobnosti preuzimanja dugoročnih obveza, nužno voditi računa i o društvenoj opravdanosti investicija u vidu zaštite poreznih obveznika i osiguranja iste kvalitete standarda usluge kroz ugovorno razdoblje provedbe projekta.

Sudionici seminara upoznati su i s glavnim značajkama modela JPP-a u odnosu na tradicionalni način isporuke, te mogućnostima Hrvatske u sljedećem financijskom razdoblju za korištenje sredstava iz fondova Europske unije i kombiniranje s modelom JPP-a. Uza spomenuto, na predavanju je bilo riječi i o tehničkim, financijskim, planskim, te procesnim aspektima JPP-a.

Možda vas zanima...

Uređenje nove sisačke knjižnice gotovo na jesen!?

Iz Grada Siska poručili su kako će već ove...

Teška prometna nesreća u Sisku, poginuo mlađi muškarac

Dana 28.03.2024. g. oko 06,50 sati u Sisku, Novoselska...

Tika u suradnji sa sisačkim Merhametom darivala ramazanske pakete

Turska agencija za suradnju i koordinaciju – TIKA donirala...

Sisak uskoro dobiva novu infrastrukturu za poduzetnike – Sisak Hub

Sisak će na jesen dobiti Sisak HUB, suvremeni poduzetnički...