Naslovnica Izdvojeno 15 milijuna kuna za izmještanje Komunalca koje se nije ni dogodilo

15 milijuna kuna za izmještanje Komunalca koje se nije ni dogodilo

Izmještanje tvrtki Komunalac i Gospodarenje otpadom Sisak, bila je tema današnje konferencije za novinare koju je održala gradonačelnica Kristina Ikić Baniček sa svojim zamjenicima Vladom Andučićem i Markom Kričkom. Zamjenik gradonačelnice Vlado Andučić vratio se u 2007. godinu.

-Sam naziv izmještanje je apsurdan, jer do izmještanja zapravo nikad nije ni došlo, a sve je počelo u listopadu 2007. godine kada je Gradsko poglavarstvo donijelo zaključak o pokretanju postupka izmještanja trgovačkih društava Komunalac i Gospodaranje otpadom Sisak. Predviđene su tri lokacije. Dvije su bile gradske i one naravno nisu bile atraktivne, ali je zanimljiva postala lokacija Sajam cvijeća (Dajzek u stečaju) iako je UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša  odgovorio kako će prilaz prostoru biti nemoguć obzirom na Zakon o sigurnosti prometa koji ograničava prometovanje vozila opterećenja većih od 6 t mrežom stambenih ulica. Samo tri dana kasnije, Skupština društva donosi Odluku o prodaji nekretnina na lokacija Ivana Fistrovića i kupnji nekretnina na lokaciji Sajma cvijeća (Dajzek u stečaju). Procjena tržišne vrijednosti nekretnine je iznosila 11,3 milijuna kuna. Već nakon mjesec dana Gradsko poglavarstvo donosi zaključak o davanju suglasnosti trgovačkim društvima Komunlac i GOS za prodaju i kupnju nekretnina – rekao je zamjenik gradonačelnice Vlado Andučić.

Vratio se šest mjeseci ranije, u 2006. godinu kada je, kako je rekao Andučić, došlo do sklapanja ugovora o prodaji nekretnine između tvrtke Vedano i Hypo banke na temelju kojeg tvrtka Vedano kupuje nekretninu na lokaciji Dajzek u stečaju i prodaje je Komunalcu.Kupovna cijena iznosila je tada 3,1 milijun kuna.

-Ukoliko je ta lokacija Gradu Sisku bila interesantna, Grad je to mogao u transparentnom postupku stečaja Dajzeka uzeti od stečajnog upravitelja i ne bi bilo nikakvih problema. Međutim, tada to nije bilo zanimljivo, ali kad je tvrtka Vedano to kupila odmah je postala zanimljiva i već nakon šest mjeseci cifra je iznosila 11,3 milijuna kuna iako ni to nije konačna cifra – dodaje Andučić i kaže kako je Gradsko poglavarstvo dalo suglasnost Komunalcu 17. prosinca 2007. da se zaduži kako bi kupilo tu nekretninu na iznos od 13,7 milijuna kuna, a Ugovor između tvrtki Vedano i Komunalac o prodaji nekretnine potpisan je deset dana kasnije. Razlika jedne i druge transakcije je oko 8 milijuna kuna – kaže Andučić.

Dodaje kako je unutar cijele ove priče zanimljiva još jedna priča i to ona o nepotizmu.

-Ovlaštena osoba firme koja je kupila i prodala Komunalcu nekretninu po 3,5 puta većoj vrijednosti zaposlena je potom u Komunalcu, u istoj onoj firmi na kojoj je ostvarila onu razliku od oko 8 milijuna kuna i dan danas radi tamo. Zanimljivo je da njezine dvije sestre rade u ustanovama Grada Siska, njihov otac nakon otpremine u Željezari odmah je zaposlen u Vodoopskrbi Kupa gdje je radio od 2008. do 2012. kada odlazi u mirovinu s dokupom staža od 95 tisuća kuna koje je uplatila Vodoopskrba Kupa – rekao je Andučić.

Dodaje kako je došlo i do novih troškova, a jedan od njih je projekt koji je plaćen 1,2 milijuna kuna koji se odnosi na organizaciju premještanja. No, već u srpnju 2009. Skupština društva Komunalac donosi Odluku o davanju suglasnosti da se obustave sve radnje vezane uz izmještanje Komunalca te potvrđuju kako je dosadašnji trošak oko 15 milijuna kuna nakon čega Grad Sisak taj prostor prepušta na korištenje Gradskom muzeju Sisak.

-Druga priča je prodaja Fistrovićeve za 9,5 milijuna kuna koji se dijeli između Komunalca i GOS-a. A trenutna lokacija vlasnika Fistrovićeve je Belize, mala srednjoamerička država na obali Karipskog mora. Tamo se nalazi vlasnik Fistrovićeve – kaže Andučić.

Dodaje kako je 2009. preseljenje Komunalca prekinuto, a uprava Komunalca ponudila je Gradu Sisku da preuzme nekretninu, ali i kredit te je tako Grad Sisak samo prošle godine za taj kredit dao 350 tisuća kuna, a ove će godine taj iznos biti veći od 200 tisuća kuna i tako sve do 2015. godine.

-Pitate se sigurno gdje je onih 9,5 milijuna kuna od preodaje Fistrovićeve. Ta su sredstva bila oročena na računu, malo se grickalo kako je kome trebalo, uglavnom novci su nestali, a Komunalac danas radi na nekoliko lokacija, plaća najamnine i nema svoj prostor . A za tih 15 milijuna kuna, koliko je cijeli taj cirkus koštao moglo se dati 21.576 stipendija, milijun i pol besplatnih autobusnih karata za nezaposlene i umirovljenike, 30.208 naknada za novorođene bebe, s tim se iznosom mogao napraviti jedan potpuno novi, vrhunski obnovljen dječji vrtić i još bi ostalo, taj iznos dostatan je za 38 godina subvencioniranja prijevoza studenata koji putuju do Zagreba– rekao je Andučić.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako je građani ovih dana preko facebooka i mailova pitaju zašto se bavi prošlošću.

-Htjeli smo se baviti s budućnosti i planovima, ali čini se da su neki ljudi zaboravili način na koji je ovaj grad funkcionirao u prošlosti. Nemam se namjeru četiri godine baviti rukama u Gradskom vijeću, nego se mislim baviti projektima i dobrobiti građana,  a ako pojedinci u Gradskom vijeću misle da sam nesposobna u odnosu na vlast koja je bila u proteklih  13 godina, meni je to onda veliki kompliment i čast. Drago mi je što sam nesposobna maznuti 8 milijuna kuna na projektu izmještanja dva trgovačka društva – rekla je gradonačelnica.

Novi direktor Komunalca Goran Groš najavio je kako se radi na racionalizaciji svih troškova. Napomenuo je kako je dug prema dobavljačima, kada je preuzeo dužnost 22. srpnja ove godine, bio 2,1 milijun kuna dok je on danas 1,1, milijun kuna.

-Kada sam došao u tvrtku zatekao sam 5.800 stopiranih naloga za naplatu parkirnih karata što zapravo znači 370 tisuća nenaplaćenih kuna. To je šamar svim onim građanima koji plaćaju parkiranje, ali taj je postupak u tijeku i sva će ta dugovanja morati biti plaćena – zaključio je Groš.

(sisak.hr)

Komentirajte