Naslovnica Izdvojeno I u GOS-u veliki računi za reprezentaciju, a ima i nešto duplih...

I u GOS-u veliki računi za reprezentaciju, a ima i nešto duplih faktura

-Tvrtka Gospodarenje otpadom Sisak trošila je za obrazovanje zaposlenih kao malo pučko učilište unutar grada Siska za koje nitko nije znao. Bivšem direktoru je za magisterij isplaćeno 28.500 kuna kroz dvije godine, jednoj referentici je tijekom sedam godina plaćeno 52.900 kuna kako bi od referentice došla do voditelja odjela, skladištaru je plaćeno školovanje 19.300 kuna kako bi postao upravni referent, a jednom  poznatom sisačkom blogeru je dano 9.000 kuna za doktorski studij – tim je riječima započela današnju konferenciju za novinare gradonačelnica Kristina Ikić Baniček čija je tema bila tvrtka Gospodarenje otpadom Sisak.

Dodala je kako je tvrtka godišnje trošila od 40.000 do 60.000 kuna za reprezentaciju, potrošeno je 4.360 kuna za vino, a u fakturama je primjećena velika  potrošnja sredstava za tonere.

-Radile su se duple fakture gdje su jedne bile stvarne u kojima je navedena reprezentacija koju bi zatim isporučitelj stornirao i ispostavljao nove na sredstva za čiščenje ili tonere. Jedan takav primjer je nabava tonera za 5.500 kuna, a naknadnom je kontrolom utvrđeno da je isti dan s istom fakturom i istim datumom i istim iznosom fakturirano osam pari kopački. Novac poreznih obveznika se razbacivao i za gorivo, nabavljeno je sedam mobitela za koje se ne može utvrditi za koga su nabavljeni. Te je mobitele, vidi se po otpremnicama, preuzeo bivši direktor, nikada nisu vraćeni te smo stopirali isplatu njegove otpremnine dok se ti mobiteli ne vrate. Tvrtka je na troškove oglašavanja potrošila više od 90 tisuća kuna, a pojačana potreba za reklamama pojavljivala se u izbornim godinama – kazala je gradonačelnica.

Dodala je kako je GOS uputio dvije tužbe prema svom vlasniku Gradu Sisku.

-Ove apsurdne tužbe su se odnosile na iznose od 7,6 milijuna kuna i 5,9 milijuna kuna vezano uz odlaganje otpada s gradilišta nove sportske dvorane na Goričicu. Za rješavanje tih problema je angažirana jedna odvjetnička tvrtka koja je po tom osnovu do sada uprihodila 250.000 tisuća kuna iako se taj spor se mogao riješiti jednim telefonskim pozivom ili dogovorom bivšeg direktora i tadašnjeg gradonačelnika – rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Direktorica tvrtke Gospodaranje otpadom Sisak Sandra Divjakinja kazala je kako ju je u mjesecu srpnju ove godine, kada je preuzela dužnost, zateklo nekoliko gorućih pitanja.

-To su prije svega problemi s kamionima gdje je na naplatu došla otkupna vrijednost jednog kamiona koji je nabavljen 2008. na operativni leasing i trebalo je isplatiti oko 400 tisuća kuna za otkupnu vrijednost tog kamiona što GOS u tom trenutku nije mogao jer je saldo na računu bilo svega 50.000 kuna i taj dio otkupa kamiona i dan danas traje. Takvih kamiona ima još te je ukupna vrijednost koju bi zbog tga trebali platiti u narednih mjesec dana milijun i 300 tisuća kuna. U suradnji s Gradom i leasingom ćemo tražiti rješenje – naglasila je direktorica Gospodarenja otpadom Sisak.

Navela je kako su dugoročna zaduženja nastala najvećim dijelom u 2008. kada je napravljeno zaduženje u iznosu od 4,1 milijun kuna za kamione. Naglasila je kako je u tijeku sistematizacija, odnosno racionalizacija poslovnih procesa, te da neće biti novih zapošljavanja.

Bivši direktor Mladen Klasnić ističe kako nema ničega spornog.

– Tužbu sam morao pokrenuti i protiv Grada i Epsilona jer sam odgovorna osoba tvrtke i po zakonu se mora ići u naplatu. Duguju nam i Grad i Epsilon, a tarifa odvjetnička za tako velik iznos tužbe je isto velika, kazuje Klasnić. Iznose za reprezentaciju smatra normalnim kada se ona podijeli na mjesečni iznos dok ističe da je ona ove godine znatno smanjena.

– Glede kopački ne znam o čemu je riječ, ja nigdje nisam nikakve kopačke kupovao, a i nepotrebno je to tako raditi obzirom da sam imao mogućnost da legalno dam donaciju klubovima, kazuje Klasnić

 

 

 

Komentirajte