Naslovnica Izdvojeno Kolumna “S onu stranu pameti” – Pat pozicija nikom ne odgovara!

Kolumna “S onu stranu pameti” – Pat pozicija nikom ne odgovara!

Kolumna mr.sc. Bore Mioča pod nazivom “S onu stranu pameti”

Pat pozicija nikom ne odgovara!

Moram priznati kako  nakon zadnjeg “cijepanja atoma”, na sjednici Gradskog vijeća, gradska  tržnica  pršti od energije  i ljudi. Na sve strane, vide se neke nove face ili maskirane stare. Muving dostojan špice dobrostojećih gradova. U tijeku su pregovori svih sa svakim. Ništa se ne prepušta slučaju. Svi razgovaraju, svi bi pregovarali.

Teorije zavjere sa skoro svim sudionicama, bez obzira na člansku iskaznicu i mjesto stanovanja. Tamo gdje je zavjera tu je i moj prijatelj,profesionalno njuškalo iz nekih drugih vremena. Sjedimo, pijemo kavu, slušam, čujem, gledam ga, samo zvirla očima i šapće. Okreće se na svakog tko prolazi, glava mu se vrti ko vjetrokaz na jakoj buri.  Nema ni jednog stanovnika ovog grada koji nije u “igri”.
Neprijatelj vreba iza svakog ćoška. Špijuni su svi . Ona što prodaje luk je nova, pogledaj joj frizuru, moš misliti kako je ta kopala, ta je motiku vidila jedino u spotu Miše Kovača, kad je bila jako mala. Ma rođeni špijun. Vidi onog s metlama, taj naginje socijaldemokraciji, oni bi samo meli, vidiš tu facu, rođeni skojevac. Gle onog što gura kolica u plavom mantilu, taj je dupli špijun, razgovara i s onom nakinđurenom a maloprije je bio i kod onog s metlom, ti su najopasniji.

Ma ja tebi velim da je to sve “maslo” od Županice. Kakve to veze ima s njom? S njom sve ima veze. Ona sve vidi i sve zna. Ono što ne zna nije ni bitno . Zar ona ne vlada Županijom? Vlada. No rađe bi da joj crna mačka presječe put, nego Gradonačelnica. Ma nemoj? Na televiziji sam ih vidio skupa. Smiju se i grle koda su drugarice, još iz partijske škole.

Eee moj prijatelju, svaka žena bi mogla dobiti oskara , Županica dva a Gradonačelnica ni jedan. Ona se ne bi smjela baviti politikom ni ljudima. Dobro, to i nije neka vijest, to govore svi njeni bivši i sadašnji suradnici. Ali i takvi moraju negdje raditi, ne možeš ženu izbaciti na cestu samo zato što ne zna raditi, naučiti će, ima vremena.

Reci  ti meni onda, kad sve znaš; Zašto je predsjednik vijeća sve to izvodio i zašto tako da bi li ne bi li , malo bi , malo ne bi? Zašto nije “zakucao” i  završio priču? Misliš li možda da mu netko drži “jaja u ladici”po principu; Probaj samo još jednom pa ćeš vidjeti kako je kad se ladica gurne? Ne, to nema smisla , i on ima ladicu i zna gurat.

Pa što onda, posao ? Moguće, ali on je u poziciji da bira posao.

Što onda? Ništa duboko, barem ne toliko koliko svi vi skupa mislite. Zašto bi on bilo kome davao otkaz u svom gradu? Niti ga tko što pita , niti sudjeluje u vlasti , osim što služi kao paravan, već sad se vidi, promašene politike.

Znači li to da se pravaške opcije približavaju’ Neee, to ga je i natjeralo na sve ovo, razgovarati može sa svima , samo s jednim ne.
Sad opet dolazimo do Županice. Može li ona režirati ribarenje i ribarsko pogovaranje? Ono, red  zabacivanja, pa izmjene mamaca, i na kraju jedino što pali. Što? Zamutiti vodu, neka “riba”padne na dno, tako će lakše naći mamac i to je to.

Uostalom, možda smo svi mi u krivu. Pat pozicija može svima odgovarati. Nitko ne može ništa raditi bez suglasnosti drugog i potrebne suradnje na svim razinama.

Sad će svatko imati opravdanje kako bi on silno želio nešto raditi i uraditi za svoj grad , ali eto oni ljubičasti gadovi ne daju!?
Nadje crnac nečiju osobnu na ulici i stavi je u džep. Tog dana, zaustavi ga policajac i kad je zatražio dokumente, crnac izvadi osobnu i pruzi je. Policajac pročita; Leonardo Di Caprio…..”, pogleda crnca, i okrene se kolegi; ” Ej sefe, je li ono Titanic potonuo, ili izgorio?”

Zdravi i veseli bili.
mr.sc. Boro Mioč

Komentirajte