Naslovnica Izdvojeno Od prosinca bi vrtić u H. Kostajnici trebao ponovo proraditi

Od prosinca bi vrtić u H. Kostajnici trebao ponovo proraditi

Prema svemu sudeći samo jedna velika reforma lokalne samouprave može trajno riješiti situaciju s vrtićem u Hrvatskoj Kostajnici, jer kako kaže gradonačelnik Tomislav Paunović, za normalno funkcioniranje Grada treba im još 1,8 milijuna kuna godišnje. Proračun im je 4,2 milijuna vlasitih prihoda, a neophodni trošak rada šest milijuna godišnje.

No, zato im je još jednom pomogla županija, koja će sa svojim novcem omogućiti da se, kako je rečeno, od 01. prosinca i tete i djeca vrate u vrtić.

Ustanova je zatvorena od 01. listopada zbog blokade računa i  vrtića i grada H. Kostajnice, tete su završile na Zavodu za zapošljavanje uz osam neisplaćenih plaća, a roditelji su se morali, na razne načine, snalaziti oko čuvanja djece.

” Sisačko-moslavačka županija će s Gradom potpisati sporazum o financiranju rada  vrtića, na način da izravno na račun vrtića uplaćuje novac za bruto plaće i sve materijalne troškove, na mjesečnoj osnovi, s pozicije tekuće pomoći. Županija će platiti i dug od 100 000 kuna koji postoji prema Poreznoj upravi, za poreze i doprinose za zaposlenike vrtića. Županija i Grad dogovorili su se da će zaostatak za plaće, 400 000 kuna u bruttu, tražiti pomoć Ministarstva regionalnog razvoja. Ovo nisu vatrogasne mjere nego prijelazno rješenje, rekla je županica Marina Lovrić Merzel. Mjesečno je to oko 50.000 kuna, a očekuju da bi, prema novom Zakonu o regionalnom razvoju čija je priprema u izradi, Hrvatska Kostajnica mogla dobivati značajniju pomoć iz državnog proračuna čime bi se mogao dalje nesmetano financirati rad vrtića.
Županija je i prethodnih godina u nekoliko navrata, kroz pomoć lokalnoj samoupravi, isplatila Kostajnici 660.000 kuna, te dala jednokratnu pozajmicu od 690.000 kuna kojom su u veljači ove godine isplaćene sve dotadašnje zaostale plaće. No od tada tete u vrtićima nisu dobile niti jednu, dok su plaće djelatnicima gradskog sustava, kojih je više od 20 uključujući gradonačelnika, dva zamjenika i dva pročelnika, bile relativno redovne sve do nedavne blokade računa.

Na pitanje da li se i u Proračunu same Hrvatske Kostajnice može naći štogod novca za rad vrtića, gradonačelnik ističe da su štedjeli gdje god mogu, no da bez pomoći države grad ne može opstati.

Komentirajte