20 C
Sisak
Subota, 13 kolovoza, 2022

U Gradu i ABS-u demantiraju Bandićevu izjavu o spaljivanju otpada u Željezari

- Marketing-spot_imgspot_img

“Sisačka gradska uprava nije imala nikakvih kontakata glede tog projekta, niti ih je imao ABS koji, prema mojim saznanjima, uopće nije niti zainteresiran za tu problematiku. Očigledno su se u gradskoj upravi u Zagrebu malo zaigrali s planovima o privatizaciji Čistoće i već broje tko će koliko zaraditi na tome da su potpuno zaboravili kako još nikome nisu uvalili svoje smeće. Na Sisak mogu pritom zaboraviti jer nas ne zanima da budemo pokriće za njihovu nesposobnost” – tim je riječima jučer sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček komentrirala najavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a koju prenose neki mediji, da bi se na području sisačke Željezare, točnije ABS-u,  spaljivao dio komunalnog otpada s područja Zagreba.

No, kako doznajemo, zagrebački gradonačelnik i izvori iz zagrebačke gradske uprave pri svojoj izjavi o pregovorima s vlasnikom Željezare i nisu mislili na ABS nego na Petra Pripuza koji u krugu Željezare ima niz tvrtki za obradu i prikupljanje otpada, a upravo se Petar Pripuz spominje i kao mogući kupac zagrebačke Čistoće, ako bude ponuđena na prodaju. ABS naime nema tehnologiju koja se tiče spaljivanja ili skupljanja otpada, niti se uopće bavi tom djelatnošću što je i potvrđeno u toj tvrtki.

– U ime Generalnog direktora tvrke ABS Sisak d.o.o., Andree Landini u potpunosti opovrgavamo ove navode i obavještavamo Vas da ovakve aktivnosti nemamo u planu, poručila je aistentica uprave ABS-a Marina Mađer.

S druge strane Petru Pripuzu, koji je dijelove Željezare kupio još devedesetih od Fonda za privatizaciju, posao s otpadom je specijalnost. No, ni on, za sada, tamo nema pogon za spaljivanje otpada. No postoji velika prepreka u tom planu zagrebačke gradske vlasti jer u prostornom planu Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije nema niti jedne spalionice komunalnog otpada, dok jedino sisački Herbos ima dozvolu za spaljivanje opasnog otpada, no ta je spalionica jako malog kapaciteta.

Tako da bi se za to trebalo glasati u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini, a u Sisku aktualna SDP-ova vlast kazuje da neće dopustiti da se zagrebački otpad spaljuje na sisačkom području.

(vecernji.hr)

Zadnje novosti
Ostale novosti