Naslovnica Vijesti Kultura Idućih mjesec dana Dječja je knjižnica opet u znaku Hlapića

Idućih mjesec dana Dječja je knjižnica opet u znaku Hlapića

Interaktivna izložba “Putujemo svijetom: Sunce se pita: – Kamo Hlapić skita?” Dječjeg vrtića Sisak Novi – vrtić Sunce bit će u Dječjoj knjižnici postavljena od 15. listopada do 15. studenog.

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak dio je Manifestacije Hlapić 2013. koja se održava u cijeloj Hrvatskoj povodom obilježavanje 100-te obljetnice izdavanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić. Dječji odjel Knjižnice velike se književnice i njezinog djela prisjeća na različite načine. Nakon izložbe Priča o Ivani i Hlapiću koja je trajala od 18. ožujka do 18. svibnja 2013. u Mjesecu hrvatske knjige prisjetit ćemo se omiljenog djela izložbom tradicionalnog zajedničkog naziva Putujemo svijetom. Nakon putovanja u stvarne i zamišljene zemlje ove godine, slijedeći malene polaznike Dječjeg vrtića Sunce, putujemo Hlapićevim stopama u zemlju radosti, dobrote i ljepote.

Izložba obuhvaća likovne radove u tehnici tempere inspirirane čitanjem naglas Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić, kalendar za 2014. s dječjim likovnim radovima u tehnici kolaža, slikovnicu s prepričanom radnjom knjige i dječjim ilustracijama te društvene igre oslikane prizorima iz knjige kojima se posjetitelji mogu poigrati tijekom izložbe.

O PROJEKTU

Projekt Hlapić u DV Sunce odvijao se od veljače do rujna ove godine. Cilj nam je bio upoznavanje i proširivanje spoznaje djece sa tradicijskim djelima hrvatske dječje književnosti u sklopu započetoga dugotrajnog velikog projekta Biblioterapija.Sve je započelo donošenjem knjige o Hlapiću za čitanje u sklopu projekta Biblioterapija te CD-a sa audio – pričom koju su slušali još naši roditelji. S obzirom na veliki interes počeli smo čitati, slikati, graditi, a na kraju i glumiti događaje iz priče. U projektu su sudjelovalo 40-tak djece srednje i starije skupine vrtića Sunce (Ježići i Dobre osice). U svakodnevnom radu projekt su vodile odgojiteljice Sandra Kramarić i Maja Luketić uz svakodnevnu podršku kolegica Melite Deletić i Andree Sekulić te potporu ravnateljice Snježane Lončar.

Fotografiranje u živoj slikovnici Ivanke Debogović
15. 10. 2013. do 15. 11. 2013.

Živa slikovnica Ivanke Debogović poznata je svima koji su posjetili Dječji odjel knjižnice tijekom izložbe Priča o Ivani i Hlapiću. Tijekom Mjeseca hrvatske knjige svi posjetitelji izložbe moći će se fotografirati u živoj slikovnici te postati likovi iz knjige Čudnovate zgode šegrta Hlapića pa čak i Ivana Brlić-Mažuranić!
Ivanka Debogović umirovljena je učiteljica likovne kulture i dugogodišnja vanjska suradnica Dječjeg odjela Knjižnice. Projektima u kojima sudjeluje udahnjuje notu posebnosti inspiriranu djecom, knjigama i čitanjem, a realiziranu vještim rukama koje svaku zamisao pretvaraju u realnost.

Komentirajte