Naslovnica Izdvojeno Sisciji država briše 69 % dugova, bez novca ostaju i gradske tvrtke

Sisciji država briše 69 % dugova, bez novca ostaju i gradske tvrtke

Prihvaćen je, u sklopu predstečajne nagodbe, plan financijskog restrukturiranja tvrtke Zlatna igla – Siscia u vlasništvu SDP-ova gospodarskog stratega Milana Stojanovića.

Po tom planu država, porezna uprava i javna poduzeća oprostit će Sisciji čak 69 posto glavnice duga i svu kamatu dok će ostatak duga tvrtka vraćati u četiri godine, uz poček od jedne godine i kamatu od 4,5 posto. Ukupno je država takood 13,3 milijuna kuna duga otpisala 2,8 milijun kuna kamata te 6,4 milijuna kuna glavnice, pa je preostali dug oko 4 milijuna.

Preglasavanjem su na slične uvjete morali pristati i neki dobavljači koji ostaju bez 50 posto glavnice, ali i Credo, Šted i Tesla banka gube 50 posto glavnice i 100 posto kamate dok HBOR oprašta 700.000 kuna kamata. U predstečjanu nagodbu je tvrtka Milana Stojanovića ušla sa 67,8 milijuna kuna duga i obveza, a sada taj dug pada na 33,9 milijuna kuna. Ostatak se briše.

Briše se i dug Siscie prema sisačkim gradskim poduzećima. Auto proemtu je ostala dužna 197.000 kuna, a sada se dug smanjuje na 61.000 kunu. Sisačkom vodovodu Siscia je bila dužna 367.000 kuna, a otpisuje se sada 253.000 kuna. Da li je netko u tim tvrtkama pokušao ranije naplatiti ovaj dug koji se godinama gomilao, nije poznato.

Kao efekt Siscia planira zadržavanje svih 275 radnih mjesta u jednoj od rijetkih tekstilnih tvrtki u RH koje su opstale te zadržavanje proizvodnje i izvoza i opstanaka svojih brandova.

Milan Stojanović uvaženi je član SDP-a, bio je nekoć ravnatelj Fonda za razvoj i zapošljavanje, a među prijavljenim tražbinama su i 2,3 milijuna kuna teške obveze prema Zavodu za zapošljavanje za kredite i poticaje za zapošljavanje, a koji nisu vraćeni. Zavod se odriče sada 69 posto tih obveza i svih kamata.

Unatoč problemima u vlastitoj tvrtki, za koje M. Stojanović okrivljuje jeftinu uvoznu robu, tečaj kune kao smetnju izvozu i rast troškova režija i repromaterijala, to ne smeta da isti bude član Nadzornog odbora Podravke, član upravnog vijeća Hrvatskih voda, član gospodarskog savjeta predsjednika Ive Josipovića i, donedavno, predsjednik Nadzornog odbora HŽ Infrastrukture.

Komentirajte