Naslovnica Izdvojeno “Lica” Slave Striegla u Gradskoj galeriji Striegl

“Lica” Slave Striegla u Gradskoj galeriji Striegl

Otvorenje izložbe Slave Striegla “Lica” bit će u četrvtak, 03. listopada, u 19 sati u prostoru Gradske galerije Striegl, Rimska 11, Sisak. Izložba će biti otvorena do 26. listopada.

O izložbi:

Gradska galerija Striegl kao jedan od svojih temeljnih programskih ciljeva ima prezentaciju, kontekstualizaciju i stručno vrednovanje radova iz velikog opusa Slave Striegla kroz izložbe, predavanja, radionice. Tematska izložba koju najavljuje Gradska galerija Striegl nosi naziv ‘’Lica’’. Ova izložba predstavit će izbor od čak 100-tinjak radova na temu autoportreta i portreta iz opusa Slave Striegla koji do sada u ovom opsegu i izložbenom konceptu nisu bili prezentirani javnosti.
Ovom izložbom prezentira se i razotkriva sasvim novi kontekst Strieglovog opusa koji svojom visoko individualiziranom i intimističkom obradom tematike lica, umjetničkom reprezentativnošću i samosviješću zauzima trajno i prepoznatljivo mjesto unutar hrvatske povijesti umjetnosti.

Iz kataloga izložbe:

‘’Odabir teme  za ovu izložbu zanimljiv je zbog sagledavanja cjelokupnog Strieglovog stvaralaštva, jer ovaj osebujni umjetnik u izboru motiva za svoja djela nije nipošto ograničen. Zanima ga sve što vidi i što ga trenutno impresionira, njemu se novi motivi i problemi nameću neprestano i on ih istražuje, pristupa im krajnje ozbiljno i analitički, a vraća im se uvjek iznova kroz sve faze umjetničkog interesa.
Riječ je, dakle, o jednom vidu tematske retrospektivne izložbe koja obuhvaća portrete, autoportrete i  „lica“ od početka školovanja pa sve do danas koja svojom zanimljivošću i emotivnim nabojem otvaraju nova viđenja njegova likovnog djela.’’

(iz teksta kataloga ‘’Proniknuće života’’, Zoran Burojević)

‘’Anonimnost Strieglovih lica nije nijema. Njegova lica glasno prenose univerzalne poruke empatije i razumijevanja ljudske psihe, emocija i teških traumatskih stanja. Ta lica govore o nama samima, s inidividualnog aspekta jednako koliko i s kulturološkog. Svi radovi uspostavljaju snažnu vezu s promatračem, tako da prostor između lica na papiru i lica promatrača postaje prostor intenzivnih relacijskih odnosa i to može postati mjesto ljubavi, dobrote, bliskosti, ali i mjesto nelagode. ‘’

(iz teksta kataloga ‘’Strieglova lica – forma koje govore’’, Alma Trauber)

Komentirajte