Naslovnica Izdvojeno Novi otkazi – 42 radnika bivšeg Finela ide na ulicu

Novi otkazi – 42 radnika bivšeg Finela ide na ulicu

Posljednja 42 radnika petrinjskog pogona proizvodnje furnira i parketa tvrtke Solidum Žužić d.o.o. do kraja rujna završit će na Zavodu za zapošljavanje. Sredinom mjeseca dobili su na kućne adrese pisane otkaze, a neki su u međuvremenu već prestali s radom..

U obrazloženju otkaza tvrtka navodi kako zbog problema u poslovanju nemaju drugog izlaza nego zatvoriti pogon. Radnici su iznenađeni jer su radili normalno, proizvodili kao i prije, te redovno dobivali plaće. Sada im je, kažu, odjednom najavljen stečaj firme.

Tvrtka je u vlasniku velikogoričkog tajkuna Željka Žužića, koji je bivšu tvrtku Finel kupio 2001. godine dok je bila us tečaju i pripojio ju svom Solidumu Žužiću. Prije nekoliko godina ugašen je pogon proizvodnje Soliduma u Velikoj Gorici, a sada se gasi i ovaj na ulazu u Petrinju. Nekadašnji Finel je 1997. imao 115 radnika, 2000. je otišao u stečaj, a u trenutku kad je Željko Žužić kupio tvrtku  za tadašnjih milijun njemačkih maraka preuzeo je osam radnika.

Solidum Žužić je u svibnju zatražio pokretanje predstečajne nagodbe, koja je i otvorena 17. srpnja, no u četvrtak je donesena odluka o zaustavljanju predstečajne nagodbe jer je Porezna uprava pokrenula postupak nadzora nd povezanim društvima zbog utvrđivanja proboja pravne osobnosti, tj. postupak utvrđivanja zlouporabe prava iz porezno-dužničkog odnosa.

Iako to ne znači automatski da se predstečajna nagodba ne bi nastavila, ako je sve u redu, uprava društva odlučila je podijeliti otkaze i zatvoriti proizvodnju. Porezna je u slučaju Solidum Žužića primjenila ovaj novi institut Općeg poreznog zakona koji za cilj ima spriječavanje poduzetnika da osnivanjem novih tvrtki i prijenosom imovine sebe “spase”, dok državi i dalje ostanu dužni za neplaćene poreze i ostala javna davanja.

Na stranicama Fine vidljivo je da obveze prema dobavljačima nisu velike, 7,6 milijuna kuna, no ukupan iznos prijavljenih tražbina u psotupku predstečajne angodbe je 240 milijuna kuna od čega 220 milijuna kuna potražuje od Soliduma Žužića Hypo banka, koja je ovom velikogoričkom tajkunu u prošlosti bila veliki kreditor, a sada je jasno da će izgubiti puno novca u tom projektu. Gradu Zagrebu su dužni 11 milijuna kuna, a Ministarstvu financija, tj. Poreznoj upravi 7,6 milijuna kuna. Većina tih dugova je zapravo dug drugog poslovanja Soliduma Žužić, i nema veze sa samim pogonom – Finelom, no Finel je, eto, ispao kolateralna žrtva jer je sastavni dio prezadužene tvrtke.

nače, na istoj adresi u Petrinji prijavljeno je više tvrtki Žužićeva carstva. D.I.P. Petrinja, Solidum d.o.o., Una d.o.o. za poljoprivredu, itd. Neke su zatvorene, dok neke i dalje još rade. Solidum Žužić je 2011. godine imao promet od 48 milijuna kuna i dobit od 168.000 kuna, a  2012. je promet pao na 38 milijuna kuna te je ostvaren gubitak od 1,4 milijuna kuna.

Komentirajte