19 C
Sisak
Petak, 2 lipnja, 2023

Utrkom solarnih automobila u Sisku završena SOELA

Na prvoj utrci solarnih automobila u Hrvatskoj, održanoj u subotu, u Sisku pobijedila je sisačka Tehnička škola sa svojim solarnim automobilom. Iza njih su se plasirali ućenici iz Kutine, Osijeka, Zadra i Velike Gorice.

Utrkom je završen projekt SOELA (Solarni električni automobil) koji je s gotovo 190 tisuća eura financirala Europska unija, kroz pristupni program IPA – Human Resources Development. U projektu je sudjelovalo pet srednjih škola iz Hrvatske:  Tehničke škole Kutina, Srednje strukovne škole Velika Gorica, Srednje strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar te Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Projekt je osmislio profesor Stevče Arsoski iz tehničke škole Sisak, koja je bila nositelj projekta SOELA.  Glavni ciljevi ovog projekta, istaknuo je S. Arsoski, su razvoj inovativnih izvannastavnih aktivnosti kojima se potiče primjena obnovljivih izvora energije za napajanje vozila, kao i primjena novih metoda učenja koja će učenicima dati specifična znanja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada.

Sisački solarni automobil ima tri kotača, težak je oko 250 kilograma, postiže brzinu od oko 20 kilometara i kada su mu akumulatori puni, a ima ih četiri, može voziti bez prekida, uz sunčano vrijeme, oko dva sata.

U projekt je neposredno bilo uključeno 40 učenika, a posredno u pojedinim fazama još 200, sa svojim mentorima. Svaka od pet ekipa uložila je oko 10.000 radnih sati kako bi iz jednakih materijala i opreme projektirala i izradila automobil na solarni pogon.

U tome im je pomagao i veći broj stručnih suradnika iz područja elektrotehnike, strojarstva, solarne tehnologije i dizajna.

“Bila bi šteta da se prikupljena znanja, entuzijazam i iskustvo sada praktično ne iskoriste u primjeni solarne tehnologije, na dobrobit našeg gospodarstva”, rekao je Arsoski za Hinu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

http://www.sisak.info/utrka-solarnih-automobila/

Zadnje novosti
Ostale novosti