9 C
Sisak
Petak, 29 ožujka, 2024

Profesor Slavo Striegl proslavio 94. rođendan

Datum:

Marketing

-Rad je moja potreba, moj život.  Kaznom vremena pomalo sam izgubio onaj svoj izvrstan vid, pa sad i nemam baš previše snage za slikanje. A bez puno snage nema ni punog slikanja – ispričao je Slavo Striegl, sisačka legenda, gradonačelnici Kristini Ikić Baniček koja ga je posjetila u ponedjeljak i čestitala mu njegov 94 rođendan. U Domu za starije i nemoćne, gdje je posljednjih godinu dana profesorov dom, okupili su se i drugi čestitatri, no s gradonačelnicom i njenim zamjenicima Vladom Andučićem i Markom Kričkom, ipak je nazdravio i ponovno zaželio svoju dugogodišnju rođendansku želju, da se konačno otvori Galerija Striegl.

-Sisak je ponosan što ima umjetnika kao što ste Vi i vjerujte ovaj grad i Vi ponosit će se tom galerijom – kazala je gradonačelnica slavljeniku rođenom 9. rujna 1919. godine.

Pomalo sjetan profesor je gradonačelnici Ujevićevim stihovima Svakidašnje jadikovke objasnio kako se osjeća „Kako je teško biti slab,kako je teško biti sam,i biti star, a biti mlad!“

-Nikad nisam glumio život. Uvijek sam ga samo živio. I sad pomalo kao kaznu doživljavam ovo breme starosti u kojem me vid pomalo napušta.

Bez obzira na 94 godine, profesor Slavo Striegl još se uvijek svakog dana može vidjeti kako od Doma umirovljenika odlazi u svoj atelje , a upravo tamo nastaju novi njegovi radovi, nova djela. Kolaži.

-Malo me ruka izda, ali onda mi pomogne moj Zoran i nastavim raditi. Volim kritiku. Malo je iskrenih ljudi. Kritika budi, a hvala uspavljuje i zato cijenim one ljude koji mi iskreno kažu što misle, a u mom životu malo je takvih bilo – zaključio je slavljenik.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček profesoru je najavila kako će se nastavit projekt otvaranja Galerije Striegl, te je pozvala i profesora da joj se pridruži na obilježavanju početka radova.

(sisak.hr)

Možda vas zanima...

Teška prometna nesreća u Sisku, poginuo mlađi muškarac

Dana 28.03.2024. g. oko 06,50 sati u Sisku, Novoselska...

Tika u suradnji sa sisačkim Merhametom darivala ramazanske pakete

Turska agencija za suradnju i koordinaciju – TIKA donirala...

Sisak uskoro dobiva novu infrastrukturu za poduzetnike – Sisak Hub

Sisak će na jesen dobiti Sisak HUB, suvremeni poduzetnički...

Uskrsna čestitka biskupa Vlade Košića

Vlado Košić, biskup sisački  Uskrsna čestitka Sisak, 25. ožujka 2024. Dragi vjernici, Želeći...