Naslovnica Vijesti SMŽ Ostaje li Sisak bez jedinog brzog vlaka ?

Ostaje li Sisak bez jedinog brzog vlaka ?

Laburist Mladen Novak, zastupnik u Saboru RH, uputio je Vladi RH, odnosno ministru Siniši Hajdaš-Dončiću zastupničko pitanje o najavi ukidanja jedinog brzog vlaka koji je u funkciji građana Siska, te kvalitetnijeg povezivanja Sunje i Hrvatske Kostajnice sa Siskom.

U ministrovom odgovoru stoji da je HŽ Putnički prijevoz obavio više očevida popunjenosti predmetnog vlaka te se razgovaralo sa vlakopratiteljima i putnicima. Na osnovu toga dogovoreno je da se u periodu od 1. do 30. rujna promijeni rang vlaka s “brzi” na “ubrzani”, što će smanjiti cijenu putničke karte i povećati popunjenost vlaka. I u tom periodu nadzirat će se iskorištenost vlaka što će poslužiti kao podloga za konačnu odluku za organizaciju prometa na dionici pruge Zagreb GK – Sisak – Sisak Caprag i obratno.

-Odgovor je krajnje nezadovoljavajući, a po mom mišljenju pokazuje stav ove vlasti prema ovom kraju. Pokretanje projekata, među kojima rekonstrukcija kolodvora Sisak, je očito bila u svrhu predizborne kampanje, ali potrebe građana su nešto sasvim drugo. U prvom dijelu odgovora se navodi da će tijekom rujna odnosni vlak prometovati kao ubrzani, što znači da će cijena vožnje biti kao u putničkom vlaku. O tome obavijest nije proslijeđena korisnicima usluga na uobičajeni način, barem ne za sada. Očekuje se da će osim informacije koja se u pisanoj formi stavlja šaltere blagajni, priopćenje ići i putem lokalnih medija, tj. identičnim načinom kojim se putnici obavješćuju i o ostalim promjenama u željezničkom prometu. Vlak za Hrvatsku Kostajnicu neće biti uveden jer HŽ Putnički prijevoz nema raspoloživih sredstava (vlakova). Iz ovoga se vidi da pitanje nije niti pročitano u potpunosti jer sam predložio promjenu u organizaciji koje ne zahtijeva dodatno angažiranje sredstava. Moram na žalost konstatirati, da iako sam dugogodišnji radnik sustava HŽ-a za ovakva ponašanja nikad nisam imao razumijevanja. Pojedinci se ponašaju kao nedodirljivi državni službenici u najgorem smislu te riječi. Nisu oni ovdje zbog putnika, nego se putnici moraju prilagoditi i nije nužno da prežive. Argument o popunjenosti vlaka će sve teže biti dohvatljiv uz ovakav odnos prema putniku. – ističe saborski zastupnik Mladen Novak (Hrvatski laburisti – stranka rada) i dodaje kako se nebriga za Siščane ističe u još jednom detalju.

-Odnos prema građanima Siska, odnosno korisnicima željezničkog putničkog prometa sa područja Siska, je vidljiv i kroz privremenu organizaciju otpreme putnika za vrijeme dok traju radovi u samom kolodvoru. Postavljen je privremeni peron iza četvrtog kolosijeka, do zida Segestice. Peron je od drvenih dasaka koje će u vrijeme kiše, a kasnije i snijega jer će radovi potrajati, biti najnesigurnija podloga. Putnici će kartu kupovati na blagajnama u kolodvorskoj zgradi i onda će pješice do putnog prijelaza u produžetku Rimske ulice, te preko kolosijeka do “privremenog” perona. Ovo je direktno u suprotnosti sa sigurnošću, jer znate i sami da je kretanje željezničkom prugom zabranjeno, a na ovaj način se putnike prisiljava da prelaze kolosijek na mjestu gdje je predviđen dolazak vlaka. Ovako nešto smatram nedopustivim, iako se radi o privremenom rješenju, jer putnik koji strada neće privremeno ostati invalid ili privremeno biti usmrćen. – zaključuje Mladen Novak i najavljuje da će o svemu obavijestiti i Agenciju za sigurnost željezničkog prometa.

Pitanje i odgovor prenosimo u cijelosti:

Zastupnicko pitanje – brzi vlak Sisak

Odgovor na zastupnicko pitanje brzi vlak Sisak

Komentirajte