1 C
Sisak
Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Završila je 5. plovidba esperantista niz rijeku Kupu

- Marketing-spot_imgspot_img

Na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti završena je 5. plovidba esperantista niz rijeku Kupu, a doček je bio na kupalištu Zibel.

Plovidba je održana od 31.07.do 05.08.2013 povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Glavni organizator plovidbe je Esperantsko društvo „Sisak“, a suorganizatori su Esperantska društva iz Karlovca, Petrinje, Velike Gorice i Zagreba.
U pet dionica se preplovilo, tradicionalnim kupskim šikljama, 130 kilometara od Karlovca do Siska.

Prilikom plovidbe, na određenim etapama, priređen je prigodni program. U Karlovcu,31.07.  su nastupili : Duo Amaro, šest karlovačkih pjesnika, sisački glazbenik Stjepan Kavačić i tamburaši KUD-a  „Izvor“  iz Generalskog  Stola. Prisutne su pozdravili predsjednik HVIDR-e grada Karlovca i dogradonačelnik Karlovca Ivan Bašić. U knjižnici za mlade je održano predavanje „Otkrijte međunarodni jezik esperanto“. Odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomeniku kod Suda.

U Šišljaviću, 01.08. su nastupili : karlovački glazbenik  Stjepan Jambrošić, sisački glazbenik Stjepan Kovačić i četiri karlovačka pjesnika. Prisutne je pozdravio Damir Hlaj, predstavnik MO Šišljavić.

U Slatini Pokupskoj, u suradnji sa Zavičajnom udrugom SLAP, je organiziran svečanost kraj kapele Svetog Trojsta. O povijesti mjesta je govorio tajnik udruge Dalibor Srbić, a o planovima za budučnost predsjednik udruge Nikola Maričković. Nastupio je sisački glazbenik Stjepan Kovačić. Organizirana je prigodna zakuska.

U Brestu Pokupskom, u suradnji sa MO i gradom Petrinjom, je organizirano polaganje vijenaca na spomenik poginulim mještanima u Domovinskom ratu. Uz predstavnike više stranaka i udruga, polaganju vijenaca je prisustvovao i gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović. Položeni su vijenci na spomenik i zapaljene svijeće, a molitvu je predvodio mjesni svećenik. Organizirana je prigodna zakuska sa programom u kojem je sudjelovao Stjepan Kovačić.

Prisutne je pozdravio dopredsjednik ED „Sisak“ Srećko Radulović, u ime organizatora 5. plovidbe niz rijeku Kupu, te predsjedniku MO, Vladi Ostrmanu, uručio vatrogasni aparat na prah od 3 kg, poklon donatora plovidbe Grupe Pastor, kao i knjigu Esperantski mozaik, autora Davora Klobučara.

Na 5. plovidbi niz rijeku Kupu su sudjelovali slijedeći sudionici :
Iz Siska: Srećko Radulović, Mirsad Horozović,Stjepan Kovačić,
Iz Karlovca: Sanja Damjanić, Matija Šimičić, Vedran Matić, Vedrana Matić i Larisa Matić
Iz Petrinje: Siniša Sremić
Iz Zagreba: Zlatko Boroš, Danijela Pišpek i Renato Premar
Iz Varaždina : Katarina Conar – Brod
Iz Velike Gorice: Stjepan Šipušić, Miroslav Grahovac i Stjepan Žarina

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti