Naslovnica Vijesti SMŽ Branitelji protiv spomenika u Žirovcu

Branitelji protiv spomenika u Žirovcu

Najava da će uskoro kod Žirovca u općini Dvor biti otkriven spomenik svim poginulim i nestalim Srbima u vojnoj akciji Oluja izazvala je ogorčenje u braniteljskim udrugama Sisačko-moslavačke županije. Postavljanje spomenika organizira Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije iz Novog Sada.

“Radi se o falsificiranju istina o Domovinskom ratu. Traži se objava istine o zločinu kod Žirovca, kada je u srpskoj izbjegličkoj koloni u kolovozu 1995. pod gusjenicama srpskih tenkova, kojima je zapovijedao general Mile Novaković, stradao velik broj izbjeglica.” – rekao je predsjednik županijske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Marko Klasan.

Podizanjem spomenika, smatraju u Koordinaciji, odgovornost za taj veliki zločin nastoji se prebaciti na hrvatske branitelje.

Branitelji upozoravaju da će na otkrivanje spomenika doći delegacija iz Srbije na čelu sa Željkom Vukelićem, inače komandantom voda 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa tzv. Vojske Republike Srpske Krajine.

U zaključcima s tiskovne konferencije je postavljeno i pitanje prava građana druge države da na hrvatskom teritoriju, koji je sada i teritorij Europske unije, postavljaju spomenik, dok se istovremeno hrvatskim državljanima onemogućuje obilazak srpskih logora u kojima su bili zatočeni.

Uz odlučnost da svim zakonom raspoloživim sredstvima brane dignitet Domovinskog rata, članovi braniteljskih udruga su najavili da će se u slučaju “okupljanja srpske terorstičke skupine u Žirovcu” i oni okupiti na istom mjestu kako bi se suočenjem s ageresorima na Hrvatsku ustanovilo tko je zločinac. Zaključke Koordinacije potpisali su predsjednici 17 županijskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Komentirajte