Naslovnica Vijesti SMŽ Održan seminar o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost ulaskom RH...

Održan seminar o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost ulaskom RH u EU

HGK Županijska komora Sisak u suradnji s Ministarstvom financija, Poreznom upravom Područni ured Sisak organizirala je seminar o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost ulaskom RH u Europsku uniju. Seminar je održan 10. srpnja u ŽK Sisak, a prisustvovalo je više od stotinu gospodarstvenika, poduzetnika, financijsko računovodstvenih djelatnika te predstavnici Carinske ispostave Sisak.

O novom Zakonu o porezu na dodanu vrijednost te promjenama u oporezivanju PDV-om nakon pristupanja Republike Hrvatske EU govorila je Sandra Senčar, viša upravna savjetnica za poreze i doprinose Porezne uprave Područni ured Sisak.

Pritom je istaknuto kako se porezne stope ulaskom Hrvatske u Europsku uniju nisu mijenjale, PDV se i dalje obračunava po općoj stopi od 25 posto, uz primjenu dvije snižene stope od 5 posto i 10 posto. Od 1. srpnja 2013. dosadašnji izvoz u zemlje EU postaje isporuka dobara na području EU, a dosadašnji uvoz iz tih zemalja stjecanje dobara unutar EU i kao takvi oslobođeni su svih carinskih formalnosti i davanja. Kako bi se isporuke i stjecanje dobara mogli provoditi poduzetnici moraju imati svoj PDV ID broj, koji će im osim za identifikaciju, provjeru poreznog statusa i kontrolu mogućega izbjegavanja plaćanja poreza, služiti i za oslobođenje od PDV-a. PDV ID broj mora biti iskazan na računima, u zbirnoj prijavi i drugim ispravama koje su povezane sa isporukom dobara i usluga između država članica. PDV identifikacijski broj hrvatskih poreznih obveznika bit će OIB i predznak HR.

Novim Zakonom o PDV-u poreznim obveznicima, osim poduzetnika koji ostvaruju prihod veći od 230.000 kuna, postaju i tijela državne i lokalne vlasti (gradovi, općine, ministarstva), koji obavljajući gospodarsku djelatnost također prijeđu spomenuti prag.

Novost je i da se prag stjecanja dobara utvrđuje za pravne osobe koji nisu porezni obveznici, male porezne obveznike koji nisu u sustavu PDV-a te porezne obveznike koji obavljaju isključivo isporuke za koje nemaju pravo na odbitak pretporeza. Prag stjecanja u Republici Hrvatskoj iznosi 77.000 kuna. Prag isporuke je vrijednost isporuka dobara, koju propisuje svaka država članica za tzv. isporuke na daljinu, tj. isporuke koje obavi porezni obveznik iz jedne države članice krajnjim potrošačima u drugu državu članicu. Prag isporuke u Republici Hrvatskoj je 270.000 kuna.
Kod obavljanja usluga, treba razlikovati obavljanje usluga poreznim obveznicima (tzv. „B2B“ usluge), koje se, u načelu, oporezuju prema sjedištu poduzeća koje prima uslugu i obavljanje usluga obveznicima koji nisu porezni obveznici (tzv. „B2C“ usluge) i koje se, u načelu, oporezuju u mjestu sjedišta isporučitelja usluge.

Poduzetnici će od 1. srpnja imati pravo i na povrat PDV-a od druge zemlje članice, kao i strani poduzetnici za troškove ostvarene u Hrvatskoj.

Novina od 1. srpnja je i rok za podnošenje poreznih prijava. Obrazac PDV-a podnosi se do 20-og u mjesecu po završetku obračunskog razdoblja, dok rok za plaćanje PDV-a ostaje do kraja mjeseca po završetku obračunskog razdoblja.

Aktualna tematika izazvala je velik interes poduzetnika koji su postavljali brojna pitanja predstavnici Porezne uprave. Seminar je bio besplatan.

Komentirajte