4 C
Sisak
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće predstavili svoje projekte, svoj grad i županiju

- Marketing-spot_imgspot_img

Izlagači iz OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće predstavili su eTwinning međunarodne projekte, svoj grad i županiju.

„ Na mladima svijet ostaje“ – često je korištena fraza čiji je punoznačni smisao istaknut prošlog tjedna u inicijativi Europske komisije „Mladi u pokretu“ obilježen povodom Europske godine građana 2013., a ovu  hvale vrijednu aktivnost podržala je  i Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Naime, 19. i 20. lipnja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu odvijala su se događanja u šatoru i na vanjskoj pozornici namijenjena ponajprije mladima koji su u bogatim događanjima mogli čuti, vidjeti i  upoznati predstavnike  programa Europske komisije za studiranje, učenje i rad u inozemstvu: EURES (Europski portal za mobilnost i zapošljavanje), program Mladi na djelu, Europsku volontersku službu za mlade, Program za cjeloživotno učenje – Comenius, Erasmus i Leonardo da Vinci, ali i cijeli niz projekata iz programa EU namijenjenih obrazovanju, znanosti i mladima uz brojna predstavljanja, rasprave i radionice. Bila je to izvrsna prilika da posjetitelji iz prve ruke doznaju o iskustvima i dojmovima onih koji su se odlučili na obrazovanje i stručnu praksu te stjecanje novih iskustava u nekima od europskih zemalja.

Manifestaciju je svečano otvorila potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja je naglasila da će se na šatoru inicijative razmijeniti dobra praksa obrazovanja mladih. Pozvala je mlade da se suoče s današnjim problemima poput prevelike nezaposlenosti, sustava obrazovanja i cjeloživotnoga obrazovanja te sve sudionike podsjetila kako će kroz nekoliko dana Hrvatska postati punopravnom članicom EU te da to neće značiti odlazak mladih ljudi iz Hrvatske, već njihovo kvalitetno obrazovanje. Njezina poruka bila je  kako svi trebamo biti ponosni na posao koji je odrađen posljednih godina kako bismo postali punopravnom članicom EU.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pozitivnim je ocijenio ovaj projekt i pohvalio inicijativu  Europske komisije koja je ovom akcijom pridonijela povećanju kvalitete obrazovanja i osposobljavanja kroz mobilnost mladih. Njegova poruka mladima bila je da uče i obrazuju se jer je znanje velika moć koja Hrvatsku može postaviti  na konkuretnu platformu i tržište rada, a naš ulazak u EU omogućuje mladima bolje obrazovanje i lakšu zapošljivost.

Glavni direktor Opće uprave Europske komisije za obrazovanje, izobrazbu, kulturu i mlade Jan  Truszczyński pozdravio je prisutne na hrvatskom jeziku pri tome izrazio toplu dobrodošlicu Hrvatskoj u Europsku uniju kao 28 članici.

Tina Šarić, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU  potaknula je u svakom kratkom obraćanju prisutnima da mladi imaju perspektivu i mogućnost napredovanja te da Agencija za mobilnost i programe EU potiče i pomaže mladima da šire svoje vidike i ostvaruju mobilnosti te da će tijekom dvodnevnih događanja u šatoru to moći i vidjeti.

Na događaju su se predstavili i hrvatski ambasadori inicijative “Mladi u pokretu”:  znanstvenik Marko Košiček i glazbenica Tamara Gal koji su o svojim iskustvima o mobilnosti govorili i na završnici događanja.

Bogat program nakon otvorenja započeo je  uz zvuke Samoborskih udaraljkaša Sudar, a među ostalim obuhvatio je prezentacije, nastupe glazbenih i plesnih skupina, kvizove, nagradne igre i radionice za posjetitelje koje su vodili Frano Domitrović i Davor Rozić.

OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće bila je jedna od predstavnika naše županije i grada Siska  koja je svoja iskustva o sudjelovanju u eTwinning projektima izložila na izložbenom prostoru u obliku vrlo posjećenog i igranog „Kola znanja“ na kojem su posjetitelji mogli naučiti koji su to hrvatski velikani iz naše bogate povijesti, ali i provjeriti svoje znanje u poznavanju zastava zemalja EU. Kroz igru su posjetitelje vodile učenice 7. razreda Gerda Rajković i Mia Slunjski iz  5. razreda kao i voditeljica eTwinning projekata Dubravka Granulić, dipl. učitelj razredna nastave i hrvatskog jezika.

U još jednoj našoj igri „Igraj glagoljicu“ posjetitelji su odgonetavali koja je to ključna riječ naših eTwinning međunarodnih  projekata napisana na glagoljici, a najsretniji igrači bili su   nagrađeni bogatim nagradama nakon izvačenja na kraju prvog i drugog dana izlaganja. Naš je izložbeni prostor bio iznimno dobro posjećen, a naročito zanimanje za „Kolo znanja“ pokazala je i  predstavnica finske ambasade koja je pohvalila naš ustrajni rad i pozvala nas na suradnju. Posjetitelje smo darivali ručno izrađenim magnetićima i majicama s natpisom naše škole i naslovom našeg štanda „eTwinning projekti – europska suradnja u obrazovanju“.

Izradu plakata i brošura o eTwinning međunarodnim projektima naše škole kao i izradi poklona za posjetitelje te prijevozu predstavnika i izložbenog materijala  financijski i organizacijski su pomogli Odjel za društvene djelatnosti grada Siska i Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i šport  Sisačko-moslavačke županije te tako pomogli da svoju županiju i grad predstavimo na visokoj razini i istaknemo kako smo potpuno spremni za skorašnji ulazak u Europsku uniju. U ovoj aktivnosti pokazali smo da možemo konkurirati svojim znanjem i sposobnostima u obrazovanju mladih te da na mladim naraštajima zaista ostaje naš grad i županija.

Svoje iskustvo sudjelovanja u projektima s posjetiteljima su podijelili  i  Narodno sveučilište Dubrava, Osnovna škola – Scuola elementare Dolac, Forum za slobodu odgoja, Škola za cestovni promet, Neformalna skupina “Video pokret”, Odred izviđača pomoraca Posejdon, Forum mladih Moravice, Prijatelji životinja, Argonauta, Hrvatski zavod za zapošljavanje te Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

U samom šatoru tijekom dvodnevnih događanja prezentacijama su se predstavili Gospodarska škola iz Čakovca, II. Osnovna škola Bjelovar, Privatna srednja ekonomska škola INOVA s pravom javnosti, Osnovna škola Veliki Bukovec, Sveučilište u Zagrebu, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Velebitska udruga Kuterevo, Narodno sveučilište Dubrava, Mreža mladih Hrvatske, Udruga Zora, Udruga Medijska tvornica, Ambidekster klub, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Erasmus studentska mreža te Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Novi svijet, gradska udruga za brigu o djeci i mladima.

Nije nedostajalo i zabavnog dijela programa u kojem su nastupili iznimno nadareni plesači grupe  Atomic Dance Factory koji su na kraju drugog dana na Trgu bana Josipa Jelačića organizirali vrlo uspješan Flash mob.
Uz njih nastupila je vokalno-instrumentalna skupina Drvored, Tom & the Twisters, Sara Renar i splitska grupa Lite Motive.

U završnici  svih aktivnosti ravnateljica Agencije za mobilnost i porgrame EU Tina Šarić najavila je   daljnje inicijative Europske komisije koja je 3. ožujka pokrenula strategiju Europa 2020. kojom će se omogućiti izlaz iz gospodarske krize i pripremiti gospodarstvo EU za iduće desetljeće.

“Vizija europske socijalne tržišne ekonomije počiva na brojnim inicijativama, a jedna od njih je „Mladi u pokretu“  kojom će se poboljšati kvalitete i međunarodne privlačnosti europskog sustava visokog obrazovanja promicanjem mobilnosti studenata i mladih stručnjaka,“ zaključila je na kraju događanja ravnateljica Tina Šarić.

Aktivna uloga mladih u društvu jedna je od najvažnijih zadaća europskog društva i stoga je ovaj događaj „Mladi u pokretu“ bio važan za isticanje kvalitetnih projekata i programa kojima možemo  iskorijeniti naše slabosti i iskoristiti mnogobrojne jake strane mladih u društvu.

Piše: Dubravka Granulić, mentor hrvatskog jezika OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće

Zadnje novosti
Ostale novosti