Naslovnica Vijesti SMŽ Uhićen osumnjičenik za ratni zločin u Hrvatskoj Kostajnici

Uhićen osumnjičenik za ratni zločin u Hrvatskoj Kostajnici

Srbijanska policija je uhitila u Smederevu Nikolu Maljkovića, kojega se sumnjiči da je jedan od počinitelja ratnog zločina u Hrvatskoj Kostajnici.

Maljković (55) je bio jedan od vojnika koji su 08. rujna 1991. godine opkolili kući obitelji Biščan, na ulazu u H. Kostajnicu iz smjera Panjana. Počeli su pucati na kuću iz protuavionskog topa, i pri tome u njoj ubili Gojka Badrića, susjeda srpske nacionalnosti koji se tada nalazio u posjeti obitelji Biščan. Nakon toga su iz kuće izišli i predali se vojnicima supružnici Mladen i Anđelka Biščan, njihov maloljetni sin Danijel i Anđelkina majka Jagoda Brkljačić. Vojnici su smaknuli, pred očima Danijela, njegovu majku i oca te baku, a njega samog maltretirali i nakon nekog vremena predali jednoj hrvatskoj obitelji u selu Velešnja. Danijel Biščan je tek 1994. godine, preko UNPROFOR-a, stigao na slobodni teritorij Hrvatske.

Županijsko odvjetništvo u Sisku za ovaj ratni zločin tereti četvoricu pripadnika srpske paravojske, uključujući i Nikolu Maljkovića. Mladen Biščan bio je pričuvni hrvatski policajac, a na dan masakra došao je na kratki odmor u obiteljsku kuću.

Komentirajte