Naslovnica Vijesti Sisak OPREZ: Učestale prevare u Sisku i Županiji

OPREZ: Učestale prevare u Sisku i Županiji

U ponedjeljak, 29. travnja od 13 do 14 sati, u stan u ulici Ivana Meštrovića u Sisku došla je nepoznata žena koja se 90-godišnjoj vlasnici predstavila kao zdravstvena djelatnica koja provodi promociju medicinskih pomagala te joj ponudila lasersku masažu tijela. Vlasnica stana ju je uvela u stan, a nepoznata žena ju je priključila na uređaj za masažu, a potom iskoristila njenu nepažnju te iz kutijice za nakit, koja
se nalazila u noćnom ormariću, ukrala tri komada zlatnog nakita i novac. Policija je od 90-godišnjakinje zaprimila kaznenu prijavu zbog krađe te poduzima mjere na pronalasku nepoznate žene.

Obzirom na učestalost ovakvih kaznenih dijela upozoravamo građane na oprez te ih pozivamo da o saznanjima o mogućim počiniteljima obavijeste policiju, osobno ili na telefon 192.

Budući su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom počinitelji iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju i otuđuju predmete veće vrijednosti i novac.

Policija skreće pozornost na neke bitne informacije:

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), zaposlenici komunalnih poduzeća ili telekomunikacijskih usluga, zaposlenici mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja, serviseri, čitači brojila, dostavljači pošte, inkasatori, pripadnici vjerske zajednice i slično, te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja.

Ponašanja karakteristična za prevarante su: drskost, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost i upornost u nagovaranju.

Komentirajte