3 C
Sisak
Petak, 19 travnja, 2024

U vrtiću u Selima otvoren kutić slikovnica – mala knjižnica

Datum:

Marketing

U sklopu nacionalne akcije za poticanje čitanja kod djece „Čitaj mi!“ u srijedu je u Dječjem vrtiću Potočnica u Selima otvoren kutić slikovnica-mala knjižnica. U vrtiću već postoji kutić lutaka i kutić lego kockica, a ovaj novi pobudio je veliki interes mališana koji su s nestrpljenjem prelistavali novopristigle slikovnice. Naime, Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak donirala im je 80 slikovnica. A slikovnica nikad dosta, tvrde djeca u Potočnici, pa su tako i sami izradili brojne slikovnice, šarene priče, pune optimizma. Jednu takvu, nazvanu „Priča o gradonačelniku“  poklonili su gradonačelniku Dinku Pintariću koji ih je posjetio u njihovom novom kutiću slikovnica. Dobrodošlicu na ulasku u vrtić poželjele su mu Nika, Fiona i Lucija koje su gradonačelnika upoznale sa svojim prijateljima.

Ravnateljica DV Sisak Stari Željka Bece zahvalila se gradonačelniku i knjižnici na donaciji naglasivši kako je knjiga je njihov stalni prijatelj u vrtiću.

– Knjige i slikovnice su stalno prisutne među djecom, u svakom dijelu dana i u velikom broju aktivnosti jer smo shvatili njenu važnost za život i razvoj djeteta. Osim čitanja, djeca su izrazito kreativna u stvaranju svojih slikovnica pa se možemo pohvaliti s lijepim brojem takvih uradaka koje ćemo uskoro promovirati u našoj knjižnici kako bi ih i ostali imali prilike vidjeti – najavila je Bece.

Osim donacije slikovnica, ravnateljica knjižnice Snježana Pokorny je istaknula kako su mališanima u Selima dali i iskaznice s kojima se u knjižnici podižu knjige te pokazali kako izgleda dolazak u knjižnicu i posuđivanje knjiga.

– Dječji vrtići Sisak Stari i Sisak Novi smješteni su u središtu grada, odnosno predgrađu i blizu su našim knjižnicama. Oni imaju i kolektivnu člansku iskaznicu što znači da organizirano sa svojim tetama posjećuju knjižnicu i posuđuju knjige, slikovnice i crtiće. Budući je vrtić u Selima dislociran od središta, a samim time i od knjižnice, mi smo došli k njima da im pokažemo kako izgleda knjižnica te kako se treba ponašati u knjižnici. Donijeli smo i promo materijale za roditelje da ih potaknuemo kako bi djecu učlanili u knjižnicu koja, osim velike knjižne građe, ima puno programa, brojne radionice i igraonice, namijenjenihupravo njima,– rekla je Pokorny.

Cilj je projekta Kutić slikovnica- mala knjižnica učiniti korak bliže ne samo djeci već i njihovim roditeljima u razvoju kulture čitanja od najranije dobi. Naime, hrvatska istraživanja pokazuju da se djeci u obiteljima nedovoljno čita te da roditelji čitanje nisu prepoznali kao jedan od čimbenika koji pozitivno utječe na pravilan razvoj djeteta kao osobe i kao budućeg ljubitelja knjiga. Stoga je potrebno u obiteljima razvijati svijest o važnosti čitanja od najranije dobi. Kampanja “Čitaj mi!” naglašavat će da s čitanjem naglas valja započeti od rođenja djeteta kako bi to postalo ugodnim dijelom svakodnevnog druženja roditelja i djece.

potocnica6– Ovim skromnim poklonom našim najmlađim sugrađanima pomažemo da kroz razvijanje mašte, stvaranju emocionalu  vezu sa stvarnim svijetom. Poruka je da djeci treba čitati od najranije dobi, ali osim djece treba educirati i roditelje jer su oni ti djeci trebaju približiti knjige i pomoći im otkriti sve vrijednosti koje se kriju u njima. Jako je pohvalno što su ovi klinci i sami izrađivali prekrasne slikovnice. I ja se mogu pohvaliti da sam na poklon dobio jednu takvu. Ona je unikatna i jako vrijedna, a moram priznati da bi volio bi kad bi se uvijek ovako lijepo pisalo o meni kao u ovoj slikovnici – zaključio je gradonačelnik Pintarić zahvalivši se na svom poklonu.

(sisak.hr)

 

Možda vas zanima...

Od listopada se uspješno provodi program „Caritas za djecu i obitelj“

Caritas Sisačke biskupije od listopada 2023. godine uspješno provodi...

U Sisku, kao i prije 4 godine, težak poraz SDP-a i Kristine Ikić Baniček

Gledajući rezultate izbora za Sabor, održane u nedjelju, 17....

Privremeni rezultati izbora u RH, 7. izbornoj i Sisku – HDZ 61, SDP 42 mandata

Prema privremenim rezultatima izbora HDZ je dobio najviše mandata,...

Novi obrazovno-sportski centar u Sisku

Župan Ivan Celjak danas je predstavio projekt Sisačko-moslavačke županije,...