Naslovnica Vijesti SMŽ Sunjski vatrogasci uspješni i u vremenu krize

Sunjski vatrogasci uspješni i u vremenu krize

Na 118-toj po redu godišnjoj Skupštini DVD-a Sunja Greda Sunja, vodstvo društva podnijelo je izvještaj o radu za 2012. godinu.

Skupštini je prisustvovalo i izvještaj o radu pratilo 59 vatrogasaca društva s pravom glasa od ukupno 107 članova. Dobrovoljno vatrogasno društvo Sunja Greda Sunja s ponosom su posebno predstavili svoju brojnu vatrogasnu mladež – ženske i muške ukupno 79 članova, te puhačku glazbenu ekipu koju vodi profesor Marijan Blagić u sastavu društva.
Na Skupštini DVD-a bili su i gosti: Josip Kozarić načelnik Općine Sunja, Nikola Lončarević predsjednik VZO Sunja, Ivica Mikulić predsjednik Vijeća Općine Sunja, Ivica Klarić zapovjednik VZO Sunja, te predstavnici 17 vatrogasnih društava sa područja Sunje, Siska i Bjelovara, kao i KUD Seljačka Sloga. Sve nazočne srdačno je pozdravio predsjednik Skupštine i društva Vlado Svoboda.

Tijekom 2012. godine društvo je imalo 54 intervencije, od čega: 45 na gašenju požara otvorenog šumskog i poljoprivrednog prostora, 4 gašenja požara stambenih objekata, 2 gašenja požara dimnjaka, 3 gašenja požara gospodarskih objekata. Na ovim intervencijama sudjelovalo je 26 vatrogasaca društva, koji su utrošili 615 sati rada, 180m3 vode i pri tome s vatrogasnim vozilima prešli 803 km.

U skladu plana rada za 2012. godinu vatrogasci DVD-a Sunja Greda Sunja obavili su i brojne radne aktivnosti kao što su: održavanje vatrogasne opreme i okoliša vatrogasnog doma, preventivne aktivnosti kroz „Vatrogasnu karavanu“, pokazna vatrogasna vježba gašenja požara i predavanje o preventivnoj zaštiti od požara u Osnovnoj školi Sunja, sudjelovanje u svim aktivnostima VZO Sunja, suradnja s drugim DVD-ima, sudjelovanje vatrogasaca i puhačke glazbe u povodu sv. Florijana, čuvanje Isusovog Groba, te procesije za Tjelovo u Sunji. Sa ukupno 26 natjecateljskih desetina u svim kategorijama, sudjelovali su vatrogasci Sunje a najviše njihova vatrogasna mladež na 10 vatrogasnih natjecanja. Natjecateljske ekipe vatrogasne mladeži Sunje s uspjehom trenira i vodi Krešimir Govorčinović uz pomoć supruge Nikoline, koji uživaju punu potporu članstva društva i roditelja mladih natjecatelja. Na ovim natjecanjima su osvojili 5 prvih i 5 drugih mjesta. Posebnu pomoć u prijevozu natjecateljskih ekipa pružili su vatrogasci DVD-a Bobovac i Staza, te brojni roditelji mladih natjecatelja. Uspješno su organizirali 19-ti KUP Sunje, gdje je na zadovoljstvo svih nastupilo ukupno 49 natjecateljski ekipa.
U tečajevima je osposobljeno 12 mladih članova i članica za zvanje vatrogasac, kojima su uručene diplome. Po donaciji JVP Grada Siska (hidraulički alat za spašavanje) provedeno je i osposobljavanje članova za rukovanje tim alatom. Osposobljavanje je realizirao Miroslav Golub zapovjednik JVP Siska na zadovoljstvo vatrogasaca Sunje koji su mu na tome zahvalni. Po donaciji Općine Sunja (nova vrata za garažu vatrogasnog vozila), sami članovi su obavili ugradnju istih i zahvalili Općini na donaciji.

U pregledu aktivnosti i radu članova društva za proteklu godinu, utvrđeno je da su neki članovi prekršili odredbe Statuta i time naštetili ugledu društva i vatrogastva. S tog razloga donesena je jednoglasna odluka za isključenje tih članova iz društva. Iako je jedan od članova prekršitelja pravila uložio žalbu, Skupština je svima potvrdila prijedlog o isključenju.

Zaslužnim vatrogascima za dugogodišnji rad u društvu uručene su spomenice: za 50 godina neprekidnog rada spomenice su primili, Stjepan Brleković i Stjepan Mikulić, za 40 godina, Viktor Somić i Matija Drnić – Matković, za 10 godina, Mateja Paramin i Lucija Krapljan. U ime društva čestitao im je predsjednik Svoboda i pozvao ih na daljnji uspješan rad.

Jednoglasnom odlukom članovi Skupštine izabrali su vodstvo za naredne četiri godine rada društva. Tako su izabrani: Vlado Svoboda predsjednik, Matija Lukšić zapovjednik, Denis Majnarić tajnik, Maja Bužan blagajnica, Zoran Horvatić zamjenik predsjednika, Jadranko Kovačević zamjenik zapovjednika, Andrija Kozarić spremištar. U Nadzorni odbor izabrani su, Stjepan Brleković predsjednik, Boris Bartolić i Stjepan Mikulić članovi, izabran je i Upravni odbor, Zapovjedništvo društva i delegati u VZO Sunja.

Gosti su pohvalili ovako uspješan rad društva unatoč svim poteškoćama u kojima se vatrogastvo nalazi. Posebno je važnu informaciju najavio načelnik Općine Sunja Josip Kozarić, vezano za legalizaciju svih vatrogasnih domova koji će se realizirati uz sveobuhvatnu pomoć Općine, na što su vatrogasci zahvalili.
Na kraju Skupštine, predsjednik društva Vlado Svoboda, zahvalio je na ponovnom izboru, te sve novoizabrane dužnosnike društva pozvao na daljnji rad i suradnju na dobrobiti vatrogastva i cjelokupne Općine Sunja.

Veljko Đurić

Komentirajte