Naslovnica Vijesti Sisak Održan seminar o primjeni Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom

Održan seminar o primjeni Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom

HGK Županijska komora Sisak u suradnji s Poreznom upravom Područnim uredom Sisak i Financijskom agencijom (FINA) organizirala je seminar o primjeni Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom  u ŽK Sisak.

Seminaru je prisustvovalo 50 predstavnika trgovačkih društava i obrta uglavnom iz djelatnosti trgovine te održavanja i popravka motornih vozila odnosno obveznika fiskalizacije od 1. travnja, kao i obveznici fiskalizacije od 1. srpnja.

O primjeni Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom govorila je Marina Dragaš, voditeljica Odjela za nadzor Porezne uprave u Sisku. Pritom je istaknula tko su obveznici fiskalizacije te koje su djelatnosti izuzete od obveze izdavanja računa i fiskalizacije, zatim o provedbi postupka te obvezama obveznika fiskalizacije (donošenje internog akta, prilagodba sadržaja računa te naljepnica o obvezi izdavanja i uzimanja računa). Osvrnula se i na male obveznike fiskalizacije te izdavanje računa putem ovjerene knjige računa, zatim na visinu blagajničkog maksimuma, na storniranje računa kao i na pečaćenje odnosno nadzor nad provedbom Zakona.

O ulozi Financijske agencije u provedbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom odnosno proceduri izdavanja aplikativnih certifikata za fiskalizaciju govorila je Sonja Naumovski iz FINA-e. Pojasnila je obveznicima fiskalizacije kako doći do certifikata te je govorila o potrebnoj dokumentaciji za izdavanje certifikata, kao i o tome tko može biti zastupnik i skrbnik certifikata.

Predavači su odgovarali i na brojne upite obveznika fiskalizacije. Viša upravna savjetnica za poreze i doprinose Porezne uprave u Sisku Sandra Senčar dodatno je pojasnila određene nedoumice i nejasnoće vezane uz primjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Govorilo se ponajprije o važnosti donošenja internog akta kojim se propisuje način numeriranja brojeva računa i popis poslovnih prostora s njihovim opisom, zatim o storniranju računa te poželjnosti da obveznici fiskalizacije imaju zamjenski naplatni uređaj ili ovjerenu knjigu računa posebice u slučaju kvara uređaja ili nestanka električne energije.

Seminar je bio besplatan i namijenjen svim obveznicima Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, prije svega obveznicima od 1. travnja odnosno 1. srpnja 2013. godine.

Komentirajte