Naslovnica Vijesti SMŽ 16 godina zatvora za ratni zločin na Baniji

16 godina zatvora za ratni zločin na Baniji

Pero Đermanović i Dubravko Čavić, bivši pripadnici paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine, na ponovljenom suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su  osuđeni na devet, odnosno sedam godina zatvora zbog ubojstva hrvatskog civila Vladimira Letića 1991. kod Hrvatske Kostajnice.Obojici se već dva puta sudilo, no Vrhovni je sud oba puta presude ukinuo.

Čaviću se sudilo u odsutnosti, dok se Đermanović na objavi presude nije pojavio. Tijekom postupka, inače, tvrdio je da nije kriv.

Prema optužnici, njih su se dvojica teretila da su sredinom listopada 1991. Letića vezali žicom da bi ga zatim odveli u zapovjedništvo u Gornjem Hrastovcu, gdje su ga zlostavljali. Sljedeći su ga dan vratili u njegovo selo Stubalj pokraj Hrvatske Kostajnice, tražeći da im pokaže kuće u kojima ima oružja. Nakon toga su ga odveli u šumu, gdje su ga prema optužnici premlatili nogama i kundacima pušaka, pri tome mu slomivši noge i razbivši glavu. Zatim su u njega ispalili više hitaca. Đermanović se teretio i da je s Ljubišom Čavićem krajem listopada provalio u dvije kuće u Graboštanima i zapalio ih, zbog čega je Čavić nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.

Inače, ove izrečene kazne identične su kaznama koje su im određene na prošlom suđenju, a ta je presuda ukinuta jer je Vrhovni sud naložio ispitivanje novih svjedoka. Unatoč tome što je tijekom postupka provedeno i više od onog što je Vrhovni sud naložio, kako je kazao tužitelj Robert Petrovečki, nisu utvrđene nikakve nove činjenice.

(večernji.hr)

Komentirajte