Naslovnica Izdvojeno Tko forsira novu benzinsku postaju tik do OŠ Braća Ribar

Tko forsira novu benzinsku postaju tik do OŠ Braća Ribar

Sisački laburisti upozoravaju kako se, izmjenama Detaljnog plana uređenja “Zgmajne-centar”, želi dopustiti gradnju benzinske postaje tik uz osnovnu školu “Braća Ribar”.

“Ne možemo ne reagirati na još jedno protežiranje kapitala na uštrb kvalitete života naših građana, a što je još gore u ovom slučaju, na zdravlje malih Siščanki i Siščana, budućnosti ovog grada.” – ističu laburisti u svom priopćenju.

Predloženim izmjenama nova bi se benzinska postaja trebala graditi na križanju Mosta Gromova i Zagrebačke ulice, na slobodnoj parceli pedesetak metara južno od OŠ “Braća Ribar”. Do sada na području koje pokriva Prostorni plan “Zgmajne-centar” nije dozvoljena gradnja novih benzinskih postaja, obzirom ih ima već dvije, no predloženo je da se iz plana briše stavak 78. koji se odnosi na tu zabranu.
“Suluda ideja dovođenja benzinske postaje praktično u dvorište jedne osnovne škole tim bi brisanjem bila omogućena, zaključuju laburisti. Prema tome bi benzinsku postaju od škole dijelio tek zeleni pojas od pedesetak metara.

Kao što to u svom priopćenju navode i laburisti, neka europska sveučilišta su provela istraživanja potencijalne opasnosti benzinskih postaja za zdravlje građana. Tako su nedavno španjoslki istraživači sa Sveučilišta Murcia utvrdili kako su, zbog isparavanja goriva pri utovara i istovara, te njegova dolijevanja i prolijevanja, razine kancerogenog benzena , na razinama iznad prosječnih.

Sukladno tome izdali su preporuku kako bi se benzinske s trebale graditi minimalno 50 metara od stambenih objekata, te 100 metara od “posebno ugroženih” objekata kao što su bolnice i škole.No, u Sisku se to ne primjenjuje.

“Mi, laburisti grada Siska prosvjedujemo protiv ovakve nebrige za stanovništvo i još jedno pogodovanje nepotrebnim zagađivačima nauštrb zdravlja stanovnika te smo stoga uputili i službenu primjedbu na predložene izmjene. Smatramo kako su se Siščanke i Siščani dovoljno proteklih desetljeća “nauživali” opojnih mirisa benzena, sumporovodika i ostalih štetnih spojeva, a s obzirom na to da je u ovom
slučaju u pitanju i zdravlje djece, ovakve poteze gradskih “očuha” smatramo apsolutno nedopustivim i najoštrije im se protivimo.” – stoji u priopćenju.

Ono što zabrinjava je to da je investitor RI PETROL, kupio zemljište još u rujnu 2012. godine, znajući da se, tada, na toj lokaciji ne može graditi benzinska postaja. Ta je tvrtka, kako često pišu mediji, u bliskim odnosima sa nekim državnim SDP-ovim dužnosnicima, a samo nekoliko mjeseci prije kupnje zemljišta u javnosti se najavio projekt rekonstrukcije Zagrebačke ulice, od strane Hrvatskih cesta.
Hoće li se paralelno uređivati Zagrebačka i nova benzinska postaja, odlučit će sisački gradski vijećnici koji će glasati o Izmjenama prostornog plana..

Komentirajte