Naslovnica Vijesti SMŽ Stvaranje povjerenja i prijateljstva

Stvaranje povjerenja i prijateljstva

Nastavlja se uspješan razvoj vatrogastva u Općini Topusko.

Dobrovoljni vatrogasci Općine Topusko zakoračili su uspješno u drugo desetljeće vatrogasnog rada, kojeg su pokrenuli u svome mjestu prije 12 godina.
Početak vatrogastva je zasnovan na opravdanoj potrebi, da se vlastitim snagama štiti sigurnost ljudi i imovine od požarne ugroze, na ovom području. U svojim planovima protupožarne preventive i taktičkih vježbanja, vatrogasci Topuskog pažljivo obrađuju cjelokupno štićeno područje Općine, a najveću pozornost pridaju najvrjednijim građevinama kao što su lječilište medicinske terapije termalnom vodom, hotel ugostiteljsko-turističke namjene, objekti općinske uprave, osnovna i srednja škola, dječji vrtić, privredni objekti i objekti privatnih obrta.
U aktivnom operativnom radu vatrogasnog društva Općine Topusko, koje pokriva površinu od 198 km2 na kojoj živi oko 3200 stanovnika, sudjeluje 25 vatrogasaca učlanjenih u dobrovoljno vatrogasno društvo, koje je izravno povezano u Vatrogasnu zajednicu Sisačko-moslavačke županije.

Članovi ovog vatrogasnog društva, predvođeni predsjednikom Nikolom Abramovićem i zapovjednikom Jankom Sukalićem, od prvog dana svoga osnutka imaju čvrste stavove i opredjeljenja za vatrogastvo i njegovu opravdanost postojanja na ovim prostorima, što svojim dobrovoljnim radom svakodnevno pokazuju. U početku svoga nastajanja, vatrogasci Topuskog, vrijedno su učili i stjecali vlastita znanja i pouzdanost u radu. Time su stekli povjerenje i brojne prijatelje, koji su prepoznavši njihove napore nesebično pomagali.

Vjeruju stanovnici Općine Topusko svojim vatrogascima, te prema potrebi rado se odzivaju za pomoć u opremanju svog vatrogasnog društva. U toj pomoći prema izvješćima i iskazanoj zahvalnosti vatrogasaca, uz pojedine donatore prednjači Općina, privredni subjekti, privatni poduzetnici i obrtnici, svako prema svojim mogućnostima.

Osim povjerenja lokalnog stanovništva i poduzetništva, vatrogasci iz Topuskog svojim su radom i zalaganjem stekli povjerenje i vodstva VZSM županije, od koje dobivaju svu moguću stručnu i materijalnu pomoć. Zabilježene su i druge Vatrogasne zajednice gradova i općina, koje su pomogle u godinama početka i razvoja ovog društva. Tako vatrogasci Topuskog u svojim izvješćima ističu hvale vrijednu stručnu i drugu pomoć od VZ Grada Siska.

Vatrogasci Topuskog opremljeni su osnovnom propisanom vatrogasnom opremom. Tri vatrogasna vozila, iako vremešna, brižljivo se održavaju i stalno su spremna za intervenciju. Tu je kompletirana i ostala pripadajuća vatrogasna oprema, sa nešto pjenila i praha koji su uvijek u pripravnosti u vozilima. Problematika koju pokušavaju riješiti je uspostava grijanja garažnog prostora u zimskim uvjetima, čime bi eliminirali mogućnost smrzavanja vode u vatrogasnim vozilima i oštećenja istih.
Svi operativni članovi imaju propisanu zaštitnu i interventnu odjeću, liječničke preglede i propisanu osposobljenost. Zapovjednik Janko Sukalić je inženjer zaštite od požara sa položenim stručnim ispitom za vođenje vatrogasne intervencije. Tako je ova mala ali odvažna vatrogasna družina velikog srca spremna uvijek intervenirati.

Radni izvještaj za prošlu 2012. godinu otkrio je 53 uspješno obavljene intervencije dobrovoljnih vatrogasaca Topuskog u kojima nisu imali nikakvih oštećenja na vlastitoj opremi. Gasili su 32 požara otvorenog prostora, 6 požara građevinskih objekata, te obavili 15 tehničkih intervencija. Pri tome prešli su 1863 kilometra, potrošili 48000 litara vode, 36 kg praha i 80 litara pjenila. Ovi podaci su pokazali da se na njihovom štićenom području povećao broj intervencija, posebno na otvorenom prostoru, u odnosu na 2011. godinu.
Obavili su preventivne preglede domaćinstava, i prigodnu edukaciju u dječjem vrtiću. Sudjelovali su na vatrogasnim natjecanjima i drugim aktivnostima prema programu rada. Nastavljaju dobru suradnju sa svim institucijama svog mjesta, a posebno s vatrogasnim društvima na području VZSM županije i šire.

Vatrogasci Topuskog su 22.02.2013. godine uz nazočnost brojnih gostiju i vatrogasnih predstavnika izabrali svoje vodstvo za slijedeće četverogodišnje razdoblje. Za predsjednika jednoglasnu podršku dobio je Nikola Abramović, zamjenik predsjednika Ivan Rožanković, zapovjednik je Janko Sukalić, zamjenik zapovjednika Miro Abramović, tajnik Anđelko Abramović, blagajnik Vlatko Škrinjarić „Poštar“, i spremištar Marijan Kovačević.
U ime izabranog vodstva zahvalio je zapovjednik Sukalić, te pozvao sve mještane koji mogu i žele, da se uključe u rad dobrovoljnog vatrogasnog društva, koje svojim radom obavlja plemenitu dužnost pomoći u uvjetima požarnih i drugih ugroza.

Veljko Đurić

Komentirajte