Naslovnica Vijesti Kultura Predstavljeni “Memoari” dr. Zdravka Tomca

Predstavljeni “Memoari” dr. Zdravka Tomca

„Memoari“ knjiga dr. sc. Zdravka Tomca predstavljena je u Dvorani bl. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu u sklopu ciklusa  „Hrvatski martirologij“. O knjizi u kojoj Tomac piše o korijenima, ključnim ljudima svoje karijere, političkom djelovanju od 1960. do 1990. godine, vremenu stvaranja hrvatske države od 1990. pa sve do 2012. godine, te Bosni i Hercegovini kao Ahilovoj peti hrvatske politike govorili su sisački biskup Vlado Košić i autor.

U svom osvrtu govoreći o autoru i knjizi, biskup Košić rekao je kako je nakon pozamašnog broja napisanih knjiga i stranica autobiografskog sadržaja, bilo očekivano da će Tomac napisati i svoje Memoare. „On sam kaže da se tu on zapravo ispovijeda. Kaže: ‘Ispovijedam se pisanjem!’ (str. 12). Na um mi dolazi slična knjiga koju je prije više od 15 stoljeća autor naslovio ‘Confessiones – tj. Ispovijesti’. Bio je to sv. Augustin, sigurno jedan od najvećih kršćanskih umova svih vremena. Sličnost između svečevih i Tomčevih intimnih autobiografskih spisa je u tome što se u oba slučaja radi o obraćenicima. Također i o vječnim tražiteljima Istine. Ne želim govoriti o razlikama – a ima ih: Augustin je postao biskup, naučitelj Crkve, svetac, a prof. Tomac – politički borac za pravo svoga hrvatskoga naroda. No, zanimljiva je ova sličnost“,  istaknuo je biskup i dodao kako mu je zanimljiva i izjava prof. Tomca da je on „ovu svoju zadnju ispovijed napisao i spasio dušu!“. „ To me podsjeća na rečenicu: ‘Dixi et salvavi animam meam – Rekoh i spasih dušu svoju’, što je citat iz proroka Ezekijela (Ez 3,19) koji znači da autor očekuje da tu proročku riječ slušatelji ne razumiju niti poslušaju, ali prorok je tako ispunio svoje poslanje. Je li to baš tako kod profesora Tomca? I je li ovo njegova „zadnja ispovijed“ – to ćemo dakako vidjeti. Ja se nadam da ni jedno ni drugo ne stoji“, rekao je još biskup Košić.

Biskup je istaknuo i kako Tomčevo traženje istine i na političkom polju jest neodvojivo od njegove „zvijezde vodilje“, a to je vjera u Krista koju je, kao i sv. Augustin, kasno našao, ali ju je vjerno slijedio i slijedi, te se u nastavku osvrnuo na duhovne sile i motive koje pokreću autora te njegovom pisanju o Bogu, Kristu, Crkvi, bl. Alojziju Stepincu, sluzi Božjem Franji kard. Kuhariću, o vjeri i nevjeri.

Prof. Tomac ispričao je što ga ja nagnulo na ispovijed pisanjem, o onome što se događalo u njegovu duhovnom i političkom životu, te kako je došlo do njegovog traženje vjere i obraćenja. Tomac je istaknuo i kako je mislio da će ova knjiga, završena dan prije oslobađajuće presude generalima, biti možda njegova zadnja. Međutim brojnim antihrvatskim istupima hrvatskih političara, koji ne priznaju istinu o Domovinskom ratu uskoro sprema novu knjigu u kojoj će govoriti o kako je rekao „petoj haškoj koloni u Hrvatskoj“.

Za glazbeni dio programa bio je zadužen Luka Balvan.

(SV)

Komentirajte