Naslovnica Vijesti Sisak Biskup Košić o odluci Benedikta XVI.

Biskup Košić o odluci Benedikta XVI.

U povodu objave Benedikta XVI. o odreknuću od papinske službe i skorašnjeg izbora novog pape sisački biskup Vlado Košić uputio je u srijedu 20. veljače pismo svećenicima Biskupije.

U pismu, biskup je između ostalog poručio: „Papinu odluku svi mi, članovi Crkve, primamo s dubokim poštovanjem, premda nas je ona iznenadila i ožalostila jer njegovo smo služenje doživljavali kao osobitu milost i blagoslov. Posebno smo njemu zahvalni mi u Sisačkoj biskupiji budući da je upravo on svojom bulom „Antiquam fidem“ 5. prosinca 2009. godine ponovno uspostavio našu Biskupiju. Svakako će na osobit način ostati u našem sjećanju audijencija koju nam je udijelio na zahvalnom hodočašću u Rimu, 6. listopada 2010. godine te njegov posjet Hrvatskoj u Zagrebu, 4. i 5. lipnja 2011. godine prigodom Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji“.

Sisački biskup odredio je da se u župnim i drugim zajednicama diljem Biskupije, u nedjelju, 24. veljače, s okupljenim vjernicima proslavi euharistijsko slavlje, „zahvaljujući Bogu za darove koje smo po papi Benediktu XVI. primili, moleći za Crkvu i na Papine nakane, a osobito za duhovna zvanja“.  Svećenici su također dužni pozvati vjernike da posljednjeg dana njegova pontifikata, u četvrtak, 28. veljače,  u klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom mole za papu Benedikta XVI., a od 1. ožujka do dana izbora da se svaki dan u molitvu vjernika uključi nakana za izbor novoga pape.

Biskup Košić odredio je i da se na dan kada se sazna da je papa izabran po župama oglase zvona, desetominutnim zvonjenjem, u znak zahvale za izbor, a u nedjelju poslije da se himnom „Tebe Boga hvalimo“ i molitvom zahvali za novoga Petrova nasljednika.

(SV)

Komentirajte