Naslovnica Vijesti SMŽ Županijski gospodarstvenici na izložbi HISTRIA 2013

Županijski gospodarstvenici na izložbi HISTRIA 2013

Županijska komora Sisak organizirala je nastup sisačko-moslavačkih gospodarstvenika na jubilarnoj 20. izložbi hrane, pića i ugostiteljske opreme HISTRIA od 7. do 9. veljače 2013. godine u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Organizator sajma je ŽK Pula u suradnji s ostalim županijskim komorama. Na izložbi se predstavilo 200-tinjak domaćih izlagača.

Na zajedničkom izložbenom prostoru Gospodarske komore Sisak od 25 kvadratnih metara predstavili su se OPG Mikulić iz Kutine (proizvodnja prirodnih sokova od voća i povrća), OPG Šešerin iz Petrinje (unikatni ručni radovi i etno suveniri), obrt LOLA iz Siska (licitar-medičar), tradicijski obrt Vojković iz Novske (izrada ribarskih alata i tradicijskih posavskih suvenira), OPG Ćorić iz Petrinje (ekološka proizvodnja lavande, ljekovitog bilja, sapuna, suvenira), OPG Mačković iz Siska (uzgoj i prerada voća, uzgoj ukrasnih tikvi i suvenira od tikvi), OKTALIS – Pčelarstvo Bijelić iz Gline (biodinamička pčelarska proizvodnja), OPG Priljeva iz Novog Sela Glinskog (proizvodnja sira) te Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije.
Izložba HISTRIA prerasta u izložbu prodajnog karaktera na kojoj se direktno nude proizvodi tvrtki, obrta i obiteljskih gospodarstava.

Na izložbi je ove godine predstavljeno čak 50 novih, uglavnom prehrambenih proizvoda. U tu kategoriju ulaze proizvodi koje se prvi puta stavljaju u prodaju odnosno proizvodi koji na tržištu nisu dulje od godinu dana, od veljače 2012. do veljače 2013. godine. Takvi proizvodi, kao i proizvodi koji nose određene oznake kvalitete (Hrvatska kvaliteta, Izvorno hrvatsko, EKO), bili su posebno označeni. Samo kvaliteta i proizvod koji je zanimljiv zahtjevnom potrošaču i kupcu, može nas kao malu zemlju predstaviti na europskom tržištu, istaknula je prilikom svečanog otvaranja sajma Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK Županijske komore Pula, izrazivši očekivanja kako će ulaskom Hrvatske u EU i mali proizvodi naći svojem mjesto na najzahtjevnijim tržištima Europe. Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Pule Boris Miletić, istarski župan Ivan Jakovčić, a izložbu je otvorila glavna tajnica HGK Martina Velnić Župić.

Osim izlagačko-prodajnog dijela u sklopu sajma održane su brojne prezentacije i predavanja. Direktorica Sektora za turizam HGK Lejla Krešić Jurić govorila je o organizaciji obiteljskog smještaja posredstvom Komore. Naglasila je pritom da će se u obiteljska turistička gospodarstva usmjeriti milijarda i pol kuna,  a cilj je, dodala je, okupiti sve nositelje turističke ponude te organizirati strukovne skupine koje će se baviti podizanjem obiteljskog smještaja u višu kategoriju.

Komentirajte