Naslovnica Izdvojeno “Pomoći se može na različite načine”

“Pomoći se može na različite načine”

Život piše vrlo čudno i nepravedne životne priče. Tako je jedna od njih zasigurno i mnogima poznata životna priča obitelji Kralj iz Siska. Kako se kaže, srećom u nesreći, u obitelji postoji hrabra i uporna samohrana majka Ivanka koja se ustrajno i žestoko bori za pravo na život svoga sina Ivana. Ivan je poseban dječak, pohađa peti razred, vrlo je komunikativan i bistar, ali ima vrlo komplicirane zdravstvene teškoće i oštećenja. Ne pohađa školu, već mu nastavnici dolaze u kuću. Mora obavljati razne dijagnostičke i kontrolne preglede, te rehabilitacijske postupke, od kojih neke uspije obaviti putem HZZO-a, a neke mora platiti. Iznosi potrebnih zdravstvenih usluga broje se u tisućama kuna.

Članovi Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ pomažu im u skladu sa svojim mogućnosti, ali upravo pojam pomoć može se ostvariti na različite načine. Uz bolesnog Ivana postoji i kujica Dona. Kako je Ivan reduciranih mogućnosti ostvarivanja socijalnih kontakata s vršnjacima, ovaj psić mu predstavlja prijatelja, terapeuta i asistenta. Psić je bio u potrebi za sterilizacijom, a obitelj Kralj nije imala financijskih sredstava to platiti.

Dobrom organizacijom mreže podrške u zajednici Građanska inicijativa se je obratila za pomoć Veterinarskoj ambulanti Anima-vet d.o.o. iz Sela koji su jednoglasno i vrlo brzo donijeli odluku da će pokloniti postupak sterilizacije za kujicu obitelji Kralj. Tako je i bilo, u svega tri dana sve je dogovoreno i odrađeno, kujica se fino opravlja, a Ivan je njeguje.

„Pomoći se potrebitima može ostvariti na različite načine. Nekada je to konkretna pomoć u materijalnim stvarima, nekada su potrebni razgovor i topla ljudska riječ, a nekada je to upravo informacija i povezivanje sa subjektima u zajednici koji mogu i žele pomoći. Tako smo se i mi obratili Veterinarskoj ambulanti Anima-vet iz Sela za koju znamo da su vrhunski stručnjaci i humanisti – i ubrzo je Damir Sever, dr. vet. med. sa svojim stručnim timom sve s voljom i profesionalno odradio.  Cilj naše Građanske inicijative je i razvijanje angažiranog filantropizma, što između ostalog znači dovesti u povezanost i sklad dvije naizgled nespojive komponente ljudske egzistencije.” – kazuje predsjednik Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ Tihomir Lavor.

Iz Građanske inicijative pozivaju sve ljude koji su u mogućnosti, da pomognu obitelji Kralj uplatom novčanog priloga, bez obzira na iznos – jer svaka im je kuna dobro došla, na broj računa:
BROJ HYPO BANKE 2500009-1000000013
PBO 05 104060042-4084189486
Ivan Mlađenović Kralj

Komentirajte