Naslovnica Vijesti Kultura Dvije nove izložbe u sisačkim knjižnicama

Dvije nove izložbe u sisačkim knjižnicama

Do  26. siječnja u središnjem odjelu sisačke Narodne knjižnice i čitaonice mogu se razgledati karikature – radovi članova Hrvatskog društva karikaturista.

Prije petnaest godina u prostorijama INA-OKI u Ilici 17 sastali su se karikaturisti na inicijativnom sastanku, sa željom da osnuju udrugu koja bi unapređivala i štitila slobodu stvaralaštva i djelovanja hrvatskih karikaturista i promicala hrvatsku karikaturu kod kuće i u svijetu. Kroz protekle je godine Hrvatsko društvo karikaturista organiziralo niz skupnih i samostalnih izložbi članova Društva u zemlji, sudjelovalo je na međunarodnim izložbama te organiziralo međunarodne festivale karikatura u Zagrebu i pomoglo organizaciji takvih festivala u drugim gradovima.

Već dugi niz godina hrvatska karikatura pripada vrhu svjetske karikature, što dokazuju brojne nagrade i priznanja. Izložba je već bila izložena 2. studenog 2012. godine u galeriji „Zvonimir“ Ministarstva obrane, a na izložbi će izlagati sljedeći članovi: Midhat Ajanović, Dragutin Kovačević, Ivica Percl, Slobodan Butir, Josip Kovačević, Svetislav Pinjuh, Frano Cebalo, Krešimir Kveštek, Petar Pismestrović, Miroslav Georgijevski, Davor Lacković, Zdenko Puhin, Miroslav Gerenčer, Milan Lekić, Srećko Puntarić, Ana Gezi, Nikola Listeš, Predrag Raičević, Tomislav Grbin, Žarko Luetić, Nataša Rašović, Hule Hanušić, Ratko Maričić, Oton Reisinger, Ivan Haramija, Joško Marušić Brački, Mario Rosanda, Borislav Hegedušić, Branko Medak, Ivan Sabolić, Roko Idžojtić, Mojmir Mihatov, Darijana Gotal Sokolović, Branko Ilić, Čedomil Mišković, Emil Strniša, Marko Ivič, Živko Nimac, Ivan Šarić, Nenead Janković, Miloš Panić, Nik Titanik, Borislav Josipović, Damir Novak, Davor Trgovčević, Tomislav Kaurin, Marijan Pavečić, Nenad Vitas, Ivica Kolumbić, Darko Pavić, Božidar Vukelić.

Do 28. siječnja u capraškoj knjižnici biti će postavljena izložba brođeva od tkanine autorica Nade Bajt i Maje Antonić.

“Prijateljstvo je blago ovog svijeta. Nije to nešto što bih mogao pronaći na cesti, to je nešto puno, puno više. Tako počinje priča o prijateljstvu i izradi broševa. I sve je počelo iz šale, jednog dana sjedeći i ispijajući kavu došle smo na ideju o izradi broševa od tkanine. Pronašli smo raznih materijala,ukrasa i krenuli u izradu cvjetova u obliku broševa. S obzirom da trenutno imamo viška vremena to smo upotpunile druženjem i radom a poslije i zaradom. Ljubav, rad i prijateljstvo izgrađuju čovjeka. Tako smo mi dobile priliku pokazati naš rad kroz izložbu u knjižnici Ogranka Caprag.” – kazuju autorice broševa na ovoj izložbi.

Komentirajte