Naslovnica Izdvojeno Pintarić ljut što se ugovor o pročistaču potpisuje u Zagrebu

Pintarić ljut što se ugovor o pročistaču potpisuje u Zagrebu

I dok je za “svojeg”, HDZ-ova, premijera Ive Sanadera gradonačelnik Dinko Pintarić pokunjeno šutio na očita poniženja, u pogledu aktualnog premijera Zorana Milanovića (SDP) Pintarić je puno, puno glasniji. I danas je uputio pismo premijeru Vlade Republike Hrvatske, nezadovoljan što će se Ugovor za realizaciju sisačkog pročistača potpisati u Zagrebu. Povod je sutrašnje potpisivanje Ugovora o provedbi i Ugovora o sufinanciranju projekta «Program pročišćavanja otpadnih voda Siska» u prostorijama Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu (Ulica grada Vukovara 78, II. kat, “staklena dvorana”). Naime, prvotno je bilo najavljivano da će ugovor biti potpisan u Sisku, u nazočnosti nekolicine ministarat, no sve je prebačeno u Zagreb.

Sadržaj pisma kojeg je gradonačelnik uputio je sljedeći:

„Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, ovim Vam putem, u ime građana Siska, zahvaljujemo na pomoći koju ste nam pružili oko realizacije projekta Pročistača otpadnih voda u Sisku, čija gradnja počinje 2013. Ovaj projekt vrijedan 32,7 milijuna eura kojeg sa 21,77 milijuna eura financira Europska unija iz fonda IPA, a s 11 milijuna eura Europska banka za obnovu i razvoj omogućit će saniranje otpadnih voda koje teku u rijeke savskog sliva, a što će dovesti do veće kvalitete života cijeloj istočnog dijela Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Uistinu, realizacijom ovog projekta Sisak će dobiti projekt najvišeg europskog ranga koji će budućim naraštajima osigurati pitku vodu.
Zasigurno shvaćate kako je gradnja sisačkog pročistača otpadnih voda trenutno jedan od najznačajnijih projekata u Hrvatskoj koji se realizira uz pomoć fondova EU. Svatko tko zna koliko su zahtjevne procedure i pravila za dobivanje sredstava iz fondova EU svjestan je strpljivosti, truda i znanja sisačkih stručnjaka koji su omogućili kako bi se taj projekt realizirao. Pročistač otpadnih voda gradit će se i uz pomoć lokalnih tvrtki čime se pruža direktna potpora gospodarstvu. Svi smo svjesni ozbiljnosti gospodarske situacije u Sisku i koliko će ovaj projekt doprinijeti stabilizaciji lokalnog gospodarstva.

Međutim, zbog svega navedenog, kao i zbog činjenice kako je ovaj projekt namijenjen prvenstveno građanima Siska, smatramo kako se potpisivanje ugovora o gradnji pročistača otpadnih voda mora organizirati u Sisku, a ne u Zagrebu. Potpisivanjem ugovora u Zagrebu hrvatskoj se javnosti, a što je još i važnije, građanima Siska, šalje potpuno kriva poruka kojom se u prvi plan, naime, stavlja centar političke moći, a ne lokalna sredina i interesi građana koji će projekt poput pročistača i baštiniti, ali i dobrim dijelom financirati njegovu izgradnju. Teško nam je vjerovati da se gradovi i jedinice lokalne uprave opet stavljaju na margine političkih i gospodarskih zbivanja u državi.
Posebno nam je žao nam je i zbog činjenice što povodom ovog događaja niste našli vremena posjetiti Sisak, grad koji se hrabro bori za svoje mjesto na gospodarskoj karti Hrvatske unatoč teškim okolnostima. Svojim dolaskom u Sisak pokazali biste kako Vam je stalo do stanovnika zaboravljenih gradova koje, čini se, više nitko ne želi posjetiti ni kada se u njima dogode dobre stvari. Zbog čega je tako, ne znamo. Ponadali smo se kako su vremena kada su gradonačelnici pred Vladama i premijerima morali šutjeti i slušati vrijeđanja poput „gradonačelniče nemaš riječ“ iza nas. No, izgleda kako smo se prevarili i kako je od interesa građana važniji nečiji rejting ili pripisivanje zasluga.

Ovim putem još jednom apeliramo i molimo Vas da razmotrite mogućnost potpisivanja ugovora o gradnji pročistača u Sisku, gradu kojem su ovakvi projekti prijeko potrebni. Uvjereni smo kako bi se potpisivanjem ugovora o gradnji pročistača u gradu čiji su stanovnici to i omogućili, javnosti poslala prava poruka da bez razvoja manjih sredina nema ni razvoja Hrvatske. Sisak je u ovom slučaju pokazao kako zna i može realizirati najzahtjevnije projekte te može biti primjer ostalim gradovima. Mi u Sisku uvjereni smo u vlastite snage i potencijale te smo sigurni kako će nam ulazak u EU i razvojni fondovi omogućiti ono što su nam ovih godine otežavale baš sve vlade  – stabilan razvoj grada“. – poručio je Dinko Pintarić Milanoviću.

Praksa oko potpisivanja ugovora, u kojima je aktivan EU, je uistinu razna. Tako je 08. prosinca 2011. godine u Zagrebu potpisan ugovor o izvođenju radova na Županisjkom centru za gospodarenja otpadom Marišćina u Primorsko-goranskoj županiji. Potpisali su ga predstavnici  Delegacije Europske komisije, Fonda za zaštitu okoliša i izvođača radova.

11. rujna ove godine je u Zagrebu potpisan i bilateralni sporazum o samom sisačkom projektu “Program pročišćavanja otpadnih voda”. Potpisali su ga zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, te predstavnici Europske komisije.

No s  druge strane jedan od Ugovora o pročistaču u Karlovcu, onaj o sufinanciranju otplate kredita za pročistač, potpisan je u lipnju 2011 u Karlovcu, dok je u listopadu 2010. godine isti Ugovor o sufinanciranju projekta vodoopskrbe i odvodnje Slavonskog Broda s pročistačem potpisan upravo u Slavonskom brodu. Potpisali su ga predstavnici Vlade, Hrvatskih voda, gradonačelnik Mirko Duspara te direktor tamošnjeg Vodovoda. No prvi ugovor o ovom projektu potpisan je također u Zagrebu.

Za očekivati je da će se i ugovor kojim Hrvatske vode sufinanciraju projekt potpisati također u Sisku, no dosadašnja praksa osnovnih ugovora ovakvih projekata bila je da se oni potpisuju u Zagrebu.

Komentirajte