Naslovnica Izdvojeno Plava vrpca posadi broda Davor Dunavskog Lloyda

Plava vrpca posadi broda Davor Dunavskog Lloyda

Prvi put u 46 godina postojanja Plave vrpce Vjesnika, koju od ove godine dodjeljuju Sindikat pomoraca Hrvatske, priznanje je dobila i posada jednog hrvatskog riječnog broda.

Riječ je o četvorici iskusnih riječnih vukova, predvođenih  zapovjednikom Brankom Blažekovićem, koji su brodom „Davor“ u prvoj polovici veljače ove godine uspjeli probiti ledenu barijeru na rijeci Savi, od 332 rkm do 371 rkm, te tako spriječiti poplave, koje bi ugrozile ljudske živote i imovinu u Brodsko – posavskoj županiji. Prava drama je počela 8. veljače ove godine kad su proglašene mjere obrane od leda, te mjere obrane od poplave za cijelu pomenutu županiju. Sa zadatkom da spriječi tu ledenu blokadu, iz Slavonskog Broda je uzvodno Savom žurno krenuo Blažeković sa „Davorom“, znajući da brzom stvaranju ledenih čepova pogoduje i u tom trenutku vrlo nizak vodostaj rijeke. Nesmetana plovidba Savom u mnogome je otežana i zbog slabog čišćenja njenog korita, odnosno uklanjanju naplavljenog materijala, a ne r se ni grane stabala nadvijenih nad rijekom.

„ Znali smo da moramo razbiti ledenu koru, i dati rijeci ‘da diše’, jer prijetila je opasnost da samo u Slavonskom Brodu, u kojem nema zimovališta za plovila, led zarobi i ošteti više od stotinu čamaca na Savi, te mnoge pontone i tankove“, prisjeća se tih dramatičnih trenutaka Blažeković. Borba „Davora“ sa ledom trajala je neprekidno 12 dana, a na pojedinim mjestima probijali su ledene naslage debljine i do 3O cm. Brod je pritom pretrpio oštećenje na pramcu i došlo je do prodora vode, ali je posada uspjela zatvoriti napuknuće oplate, te nastaviti sa provođenjem zadaće ledolomca unatoč opanosti od potonuća. Uz Blažekovića, u ovom proboju ledene barijere još su sudjelovali: strojar Branko Brlić, vođa palube Ivan Strikić i mornar Davor Ciprić.

Posadu „Davora“ za priznanje Plava vrpca Vjesnika 2012. predložio je Dunavski lloyd iz Siska.

Komentirajte