3 C
Sisak
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Uključite se u akciju “Sretan Božić Noa!”

Datum:

Marketing

Sisak je ujedinjen u pomoći malom trogodišnjem dječaku Noi, kojem su  u godinu dana preminuli i otac i majka.Tata Damir preminuo je prošle godine od srčanog udara u 29. godini života, a majka Danijela prije desetak dana od posljedica moždanog udara.

O Noi sada brinu baka i djed Đurđa i Željko Kiš, a pomoći će im i mlađa Danijelina sestra.

U priči za 24sata, Željko Kiš kazuje kako Noa nije svjestan što se dogodilo. “Pita za majku, ali nitko od nas nema mu snage reći da mama neće doći kući” – kazuje Kiš. Majka je radila u Zagrebu kao medicinska sestra, u smjenama.

Pretprošle subote je Danijela krenula čistiti snijeg da oslobodi automobil prije povratka kući svome Noi u Sisak, no doživjela je moždani udar i preminula na mjestu.

Danijelini prijatelji kažu kako su uvjeti kojima je ona bila izložena pridonijeli njenoj smrti. Kažu kako je za nju smrt muža predstavljala izniman stres, ali i radni uvjeti. Radila je u smjenama, mnogo vremena je provodila na putu od Siska do posla u Zagrebu i natrag, a radila je nekad i dvije noćne smjene zaredom ako je netko od kolega u domu zdravlja bio bolestan. U dnevnu smjenu kretala je vlakom u 5 sati ujutro, a ako je išla u noćnu smjenu, kretala je vlakom u 17 sati.

Majka Đurđa napominje kako je nakon noćne smjene u subotu dogovorila dolazak na ručak kod svekrve gdje je trebala dovesti i Nou. No nije dočekala posljednji susret sa svojim anđelom.

– Moramo se posavjetovati sa psihologom na koji način djetetu reći što se dogodilo kako bi lakše podnijelo i prihvatilo surovu zbilju. U vrtiću se igra kao i druga djeca, ali mirniji je nego inače – kaže djed Željko za 24sata.hr.

Prvo su se u humanitarnu akciju uključili roditelji djece koja s Noom pohađaju vrtićku grupu te su se organizirali i odlučili dječaku barem malo uljepšati nadolazeće Božićne blagdane.

Na Facebooku su krenuli u akciju i otvorili grupu pod nazivom “Sretan Božić Noa”. Pozvali su sve koji mogu darovati igračke za dječaka da se pridruže i podupru akciju. Grupa trenutačno ima više od 3300 članova, a akciji su se pridružili i neki trgovački centri u Sisku te sam vrtić. Osim igračaka, organizatori žele za dječaka otvoriti i dječju štednju kako bi bio financijski osiguran. Novčane donacije primaju preko računa dječjeg vrtića jer grupa ne može otvoriti žiro-račun dok se ne riješi skrbništvo.

– Noina majka mi je bila poznanica. Povremeno smo se sretali kada smo dolazili po djecu u vrtić. Kada sam čuo za njezinu smrt, razgovarao sam s ostalim roditeljima iz grupe i dogovorili smo se da pomognemo dječaku. Iznenadio nas je velik odaziv – kaže Ivica Deklman iz Siska koji ističe veliko zajedništvo i humanost svih roditelja Noinih prijatelja.

Dvije su opcije u obitelji Kiš. Da skrbništvo zatraže djed i baka, ali možda i Danijelina mlađa sestra i njen suprug.

Igračke se skupljaju u sisačkom vrtiću, a organizatori akcije će sve što se prikupi darovati dječaku pred Božić. Baki i djedu će dati i dio novca koji pristigne od donacija, a kad i formalno postanu skrbnici, na Noin će račun uplatiti ostatak donacija.

Donacije za malog Nou Utješinovića primaju se i dalje. Otvoren je poseban štedni račun u Erste banci za donaciju za Nou. Broj je računa 2402006-8702189573. Prilikom uplate treba napisati “Donacijua za Nou”.  Sve uplate bit će prebačene na račun vrtića s popisom osoba koje su dale uplatu i kopijama uplata. Kad se otvori Noin račun, novac će biti prebačen na njega, odnosno njegove skrbnike.

U akciju su se uključili i sisački kafići koji će tijekom ovog tjedna i vikenda organizirati humanitarne večeri za prikupljanje sredstava, a grupa sisačkih poduzetnika ove će subote (22. prosinca) u jutarnjim satima na Gradskoj tržnici Kontroba prikupljati pomoć za Nou.

Sve detalje oko ove humanitarne akcije možete pratiti na Facebook grupi “Sretan Božić Noa”.

https://www.facebook.com/groups/260120960780355/

Možda vas zanima...

Od listopada se uspješno provodi program „Caritas za djecu i obitelj“

Caritas Sisačke biskupije od listopada 2023. godine uspješno provodi...

U Sisku, kao i prije 4 godine, težak poraz SDP-a i Kristine Ikić Baniček

Gledajući rezultate izbora za Sabor, održane u nedjelju, 17....

Privremeni rezultati izbora u RH, 7. izbornoj i Sisku – HDZ 61, SDP 42 mandata

Prema privremenim rezultatima izbora HDZ je dobio najviše mandata,...

Novi obrazovno-sportski centar u Sisku

Župan Ivan Celjak danas je predstavio projekt Sisačko-moslavačke županije,...