Naslovnica Vijesti Kultura Sisački llikovni krug izlaže u župi sv. Barbare u Zagrebu

Sisački llikovni krug izlaže u župi sv. Barbare u Zagrebu

“Sakralne teme u djelima sisačkog likovnog kruga” je izložba koju je otvorio mons. Antun Sente, ml., župnik župe Svete Barbare u Zagrebu na početku višednevne duhovne pripreme za proslavu Svete Barbare u petak 30. studenog u Velikoj dvorani župnog Pastoralnog centra. Zoran Burojević, ravnatelj Gradske galerije Striegel i autor izložbe okupljnim je posjetiteljima predstavio izložena djela kao i same sisačke akademske slikare Slavu Striegla i Alema Biočića, te Marijana Glavnika, Stjepka Rupčića Ivana Marekovića koji su nazočili smom otvarnju izložbe. Ova izložbena koncepcija ima za cilj prezentirati izbor radova koji ukazuju na prisutnost sakralne tematike u djelima sasvim različitih umjetničkih senzibiliteta, te prezentirati specifična slikarska i kiparska utjelovljenja Svetog Kvirina, ikonografske interpretacije postaja križnog puta, te simboličke vizije s religioznim konotacijama, kazao je tom prigodom Burojević.

U svom obračanju mons. Sente je, pak, istaknuo kao ovom izložbom započinju dani Svete Barbare u Zagrebu u kojima se prestavljaju pet kreposti svetice. Ovom izložbom sisački umjetnici aktualiziraju krijepost ljepote Svete Barbare. Nadahnuti Gospodinom prezentirajući dijelove križnog puta Isusa Krista i mučeništvo Svetog Kvirina svima nama na nov način otkrivanju ljepotu Božjeg stvaranja ostvarenu rukama stvorenja. Prezentaciji ljepote pridružili su se i članovi župnog zbora Svete Barbare “Panis angelicus” koji su za tu prigodu izveli “O Bože veliki si” od Josipa Matanovića, Amen od Branka Starca i Ave Marija od Beyonce pod ravanjem Tomice Čekolja te uz solistićke intrepretacije Antonije Vrbanić i Anonie Barešić. Klavirsku pratnju ostvarili su Marko Pranić i Tea Malek – Vrkljan uz violinistićko obogaćenje Mislava Vudjana.

Izložba će biti otovrena do 8. prosinca svetkovine Bezgrješnog začeća kada će se Zagrebačkoj publici predstaviti gudački kvartet Quodlibet i solistica Klasja Modrušan djelima Pachelbela, Lukačića, Corellia, Mozarta; Mendelssohna i Papandopula u isto vrijeme na istom mjestu.
U međuvremenu ostvarivat će se brojni duhovni, kulturni i humanitarni sadržaji koji će svoj vrhunac doseći misnim slavljem na svetkovinu Svete Barbare u istoimenoj crkvi u utorak 4. prosinca u 18 sati koje će predvoditi mons. Vlado Košić, sisački biskup.

(AS)

Komentirajte