Naslovnica Izdvojeno Zatvara se Trgovački sud u Sisku

Zatvara se Trgovački sud u Sisku

Stalna služba zagrebačkog Trgovačkog suda u Sisku, koja je prije dvije godine zamijenila samostalni sisački sud, uskoro će prestati s radom. Naime,  stupanjem na snagu Zakona o područjima i sjedištima sudova, u cilju racionalizacije, ona će se i fizički pripojiti Trgovačkom sudu u Zagrebu i to do kraja ove godine.

Za gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije, koje tek čeka oporavak, to će biti novi udarac. Upravo zbog potrebe gospodarstva, poslove ukinutog Trgovačkog suda u Sisku, preuzela je Stalna služba, pa su poduzetnici ipak mogli poslove registracije tvrtki, te parničnih, ovršnih i stečajnih postupaka, obaviti u Sisku. Sada će, međutim, za sve te poslove biti potrebno putovati u Zagreb, što će im osjetno povećati troškove ali i oduzimati dragocjeno vrijeme.

“Široko područje mjesne nadležnosti Trgovačkog suda u Zagrebu predstavljalo je problem u organizaciji rada, te stvaralo dodatne troškove za stranke, ali i za sud. Premještanjem službenika u sjedište osigurat će se ravnomjerna radna opterećenost službenika i poboljšati organizacija rada službi u sudu” – priopćeno je iz Ministarstva pravosuđa. Time će tri suca i 11 službenika suda, koji u sisačkom registru ima upisano oko 2500 pravnih subjekata i na kojem je obavljeno više od 4500 registracija novoosnovanih tvrtki, uskoro putovati u Zagreb. Kao i svi vlasnici tvrtki, javni bilježnici i odvjetnici.

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel izrazila je zabrinutost zbog najave spajanja sisačke službe Trgovačkog suda sa sjedištem u Zagrebu. Županica je, zbog ove informacije, pisala i ministru Orsatu Miljeniću, a u dopisu navodi kako se zabrinutost i nezadovoljstvo iskazuje gotovo svakodnevno u radnim i neslužbenim kontaktima s poslovnim subjektima Županije te ga moli da još jednom razmotri odluku i da se založi za to da ne dođe do fizičkog spajanja.

Preseljenje suda bi se negativno odrazilo i na niz aktivnosti i mjera koje poduzima aktualna županijska vlast u cilju oporavka gospodarstva. Županica smatra kako racionalizacija poslovanja, smanjenje troškova i učinkovitija organizacija rada nisu opravdani razlozi za ovaj potez. Premještanjem u Zagreb povećali bi se troškovi svih sudionika parničnih, ovršnih, stečajnih i drugih postupaka, ali i troškovi suda jer bi četrnaestero djelatnika svakodnevno morali putovati na posao.

Na kraju županica poručuje ministru da bi preseljenje Stalne službe Sisak značilo: „Izravan udar na trgovačka društva i fizičke osobe s područja Sisačko-moslavačke županije, stvaranje negativnog poduzetničkog i svakog drugog ozračja, negativnu poruku kako se država još više centralizira, a sud kao javna služba nije na usluzi strankama u postupku pa tako ni građanima u cjelini.”

Komentirajte