16 C
Sisak
Utorak, 16 travnja, 2024

130 godina DVD-a Dužica

Datum:

Marketing

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Dužica svečanom skupštinom obilježilo je 130. godina svog postojanja i rada te preuzelo novoobnovljeno navalno vatrogasno vozilo, te vatrogasno spremište i prostorije uređene u mjesnom Hrvatskom domu.

Pokrovitelj ove svečanosti, održane 17. studenoga, bila je općina Lekenik, a visoku obljetnicu vatrogasaca Dužice svojom nazočnošću, uz domaće vatrogasce, uveličali su i gosti: Mijo Brlečić predsjednik VZSM županije, Teodor Fricki počasni predsjednik HVZ-e, Marijan Crnkoci načelnik Općine Lekenik, Zvonko Rožić predsjenik Nadzornog odbora VZSM županije, Zdravko Podgorski predsjednik VZO Lekenik, Miljenko Brnjilović zapovijednik VZO Lekenik, Nenad Radojčić direktor Vatroprometa Zagreb, Mladen Vidak vlč. mjesne župe, te predstavnici vatrogasnih društava izvan VZO Lekenik.

Ispred funkcionalno uređenog vatrogasnog spremišta, načelnik Općine Lekenik Marijan Crnkoci pozdravio je vatrogasce DVD-a Dužica, njihove kolege predstavnike drugih vatrogasnih društava, te uzvanike i goste. Kratko je prezentirano aktivnosti koje su Općina Lekenik i ostali sudionici učinili u cilju nabavke navalnog vatrogasnog vozila marke TAM 130 T, tip 24/50. Potom je svečano ključeve vozila uručio zapovjedniku DVD-a Dužica Darku Dobreniću, koji se prigodnim riječima u ime društva svima zahvalio.

Drugi svečani čin, presijecanja vrpce na ulaznim vratima u novo uređene prostorije društva, također je biranim riječima popratio načelnik Općine Lekenik gospodin Crnkoci, te pozvao sve nazočne na svečani obilazak prostorija. U povodu ove svečanosti u mjesnoj crkvi, gdje su nazočili vatrogasci društva i njihovi gosti, služena je sveta misa koju je predvodio velečasni Mladen Vidak.

Izviješće o proteklom 130-godišnjem radu društva prezentirao je predsjednik DVD-a Dužica Marin Čačić. Zahvalio je Općini Lekenik kao pokrovitelju, te VZO Lekenik i VZSM županije koji su zajednički sa DVD-om Dužica sudjelovali u financiranju nabavke vozila i uređenja prostorija društva. Zahvalio je svim članovima društva koji su svojim radom obavili sve unutarnje i završne građevinske radove, izuzev krovišta i vanjskog žbukanja, koje su obavili vanjski izvođači. Posebno je istaknut veliki doprinos člana društva Mirka Rapića, za nabavku vozila u Sloveniji i njegove vatrogasne nadgradnje. U dobro pripremljenoj prezentaciji o radu društva predsjednik Čačić je posebno istaknuo:
U svom nastanku 1882. godine, društvo je kao mjesni odjel organizirano u kolektivno članstvo matičnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sela. Svjedočanstvo o aktivnom vatrogastvu u Dužici iz tog vremena je vatrogasna štrcaljka iz 1889. godine, koja očuvana u izvornom obliku i danas krasi prostor vatrogasnog društva.
Izdvajanje DVD Dužice iz matičnog društva DVD-a Sela bilo je poslije drugog svjetskog rata, sporazumno u skladu tadašnjih propisa.
Društvo je uspješno radilo sve do prekida u Domovinskom ratu, kada 38 članova odlazi u Hrvatsku vojsku a prostorije društva su ustupljene za potrebe vojske.
Danas DVD Dužica ima ukupno 98 članova, od kojih je osiguran propisan broj osposobljenih članova sa liječničkim pregledima, spremnih za intervenciju u selu a i šire, prema pozivu zapovjednika VZO Brnjilovića. Pored sada preuzetog navalnog vozila, društvo ima i kombi za prijevoz ljudi i opreme, kao i ostalu propisanu opremu za gašenje i osobnu zaštitnu opremu vatrogasaca. Danas društvo zahvaljujući sredstvima koje je osigurala Općina Lekenik, ima uređen prostor za vježbanje operativne postrojbe i pripremu natjecatelja.
Natjecateljske i operativne ekipe uspješno sudjeluju na svim službenim i pozivnim vatrogasnim vježbama i natjecanjima na području VZO i šire, čime je osigurana stalna spremnost za intervenciju bude li potrebno.
Posebno su u društvu ponosni i pazi se na ekipe vatrogasne mladeži kojima vodstvo društva i stariji članovi daju potrebnu podršku obuku i pažnju. Predsjednik Čačić, završio je prezentaciju porukom, „Vatru gasi, brata spasi“!
Nazočni gosti i vatrogasni predstavnici, uz prigodne darove koje su uručili društvu, uputili su i čestitke za veliku obljetnicu sa porukom, da se nastavi sjajna tradicija dobrovoljnog vatrogastva u Dužici i cijeloj Hrvatskoj.
Na kraju svečanog skupa, DVD Dužica je primila visoko odlikovanje HVZ-a Plaketu Đure Deželića, a zaslužni članovi društva, za svoj rad, zalaganje, požrtvovanost i zasluge, primili su plakete, te brončane i srebrne plamenice i medalje, kao i spomenice za jubilarne godišnjice neprekidnog rada.

Veljko Đurić

 

Možda vas zanima...

Najavljen rekordan broj manifestacija u Lonjskom polju

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje najavila je rekordan...

Humanitarni koncert “Pomozimo Katarini Nerlović”

U utorak, 30. travnja, organizira se u Lipovljanima humanitarni...

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...

Uručene bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte 

U prostorijama Obrtničke komore SMŽ u subotu su uručeni...