5 C
Sisak
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Počinje cijepljenje protiv gripe

Datum:

Marketing

U tijeku je distribucija cjepiva protiv sezonske gripe koje će  se provodi u ambulantama liječnika obiteljske medicine, te u ambulantama epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije u Sisku, Kutini, Novskoj i Petrinji od  14. studenog 2012. g.
Za sezonu 2012/2013 Zavod za javno zdravstvo SMŽ distribuirati će 18.000 doza cjepiva protiv gripe.

Preporučuje se cijepljenje protiv gripe osobama sa kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, osobama koje boluju od dijabetesa i drugih metaboličkih bolesti, neuroloških i neuromuskularnih bolesti, kao i bolesti koje suprimiraju imunološki sustav (maligne bolesti, prirođenja oštećenja imunološkog sustava, transplantirani).

Cijepljenje je preporučeno i osobama starijim od 65 godina, zdravstvenim djelatnicima, kao i obiteljskim kontaktima djece mlađe od 6 mjeseci i bolesnika koji se ne smiju cijepiti protiv gripe. Za navedene kategorije cijepljenje je besplatno, a za ostale cijena cjepiva iznosi 50,00 kn.

Cijepljenje protiv gripe svake jeseni je najučinkovitiji način sprečavanja gripe, smanjuje rizik od gripe ili ukoliko dobijete gripu biti će značajno blaža. Treba se cijepiti čim cjepivo postane dostupno, a svakako do kraja prosinca.

Nakon cijepljenja potrebno je dva tjedna kako bi se stvorila otpornost na virus gripe, tako da  cijepljenje treba  obaviti dovoljno rano kako bi zaštita bila  adekvatna. Pozivamo sve zainteresirane na cijepljenje.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Ekološki centar Vrata Zrinske gore obilježio je Dan planeta Zemlje

Ekološki centar Vrata Zrinske gore obilježio je Dan planeta...

Besplatni tehnički pregledi motocikala od 22. do 27. travnja

Sukladno višegodišnjoj praksi i ove godine u periodu od...

12,3 milijuna eura za obnovu vatrogasnih domova stradalih u potresu

Uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, Sisačko-moslavačka županija osigurala je...

Suradnja udruga i Grada Petrinje na poboljšanju života ranjivih osoba

Nakon sastanka koji je održan u veljači 2024., petrinjske...