23.3 C
Sisak
Nedjelja, 26 rujna, 2021

U Sisku predstavljen projekt SOELA – Solarni električni automobil

- Marketing-spot_imgspot_img

Tehnička škola Sisak nositelj je Projekta SOELA – Solarni električni automobil, a cilj projekta je razvoj novih inovativnih izvannastavnih aktivnosti i metoda obrazovanja učenika, te poticanje novih znanstvenih i tehničkih inovacija i dostignuća učenika kroz izradu solarnog električnog automobila.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a ukupni iznos je 189.149,51 eura. Uz nositelja, Tehničku školu Sisak, partneri su Srednja strukovna škola Velika Gorica, Tehnička škola Kutina, Srednja škola Vice Vlatkovića Zadar i Elektrotehnička i prometna škola Osijek, te Sisačko-moslavačka županija i HZZ-Područna služba Sisak.

Izrada Projekta trajat će 12 mjeseci, od 21. rujna 2012. do 21. rujna 2013. godine, a za kraj je planirana utrka svih pet solarnih automobila koja će biti održana u Sisku i Parku prirode Lonjsko Polje.

O tehničkim detaljima Stevče Arsoski, voditelj Projekta iz Tehničke škole Sisak, naznačio je: „Sve škole dobivaju isti osnovni materijal, znači fotonaponski sustav, pogon i za izradu konstrukcije i svaka škola mora imenovati svoj team učenika, a obično su to iz drugog i trećeg razreda, tako da ostanu jedno duže razdoblje, kako bi mogli izraditi solarni automobil u pravom formatu da može voziti. Automobili bi trebali biti dužine tri, a širine dva metra i kretati se brzinom 40-50 km na sat.”

U ime jednog od partnera, Andrija Rudić, zamjenik sisačko-moslavačke županice, naglasio je: „Ovakav Projekt pokazuje više stvari, prije svega da imamo znanja, entuzijazma i ljude koji bi mogli napraviti puno stvari, samo im treba pružiti priliku. Mislim da je Sisačko-moslavačka županija kroz svoje poticaje ljudima koji rade u obrazovanju pokazala da znamo usmjeriti svoj trud i znanje prema onima koji bi ga trebali prenijeti dalje i ovakav Projekt je pokazatelj da cijela priča oko pristupnih fondova na cijelom području SMŽ treba i dalje rasti.”

(portal53.hr)

FOTO:Siniša Bogičević

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

3 KOMENTARI