Naslovnica Vijesti Kultura Ove subote Dani graditeljske baštine u Krapju

Ove subote Dani graditeljske baštine u Krapju

Posavsko selo Krapje, smješteno uz rub Save nedaleko od Jasenovca, proglašeno je selom graditeljske baštine te se u njemu 17. godinu zaredom obilježava međunarodna manifestacija Dani europske baštine u organizaciji Udruge za očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne i tradicijske baštine Kraplani i javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Manifestacija će se održati u subotu 22. rujna u okviru međunarodne manifestacije Dani europske graditeljske baštine, a tom prigodom mnogobrojni će gosti moći uživati u bogatome kulturnom, odgojno-obrazovnom, rekreacijskom i zabavnom programu.

Riječ je o manifestaciji kojoj je cilj promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti ruralnoga područja. Tim je događajem pokrenuta popularizacija iznimnih vrijednosti pučkoga graditeljstva kojima obiluje hrvatska Posavina i čiji su vrijedni primjerci u velikome broju zastupljeni upravo u selu Krapje smještenomu u Parku prirode Lonjsko polje.

U okviru Dana europske baštine najavljene su brojne radionice, vožnja rijekom Savom brodom Vodomar, vožnja konjskom zapregom, prezentacija tradicijskih zanata, suvenira i autohtone gastronomske ponude, kuhanje gulaša, riblje čorbe i graha, prezentacija starih traktora i vršilica te nastupi folklornih društava.

Na poticaj Vijeća Europe od 1991. u rujnu se obilježavaju Dani Europske baštine, a Hrvatska se pridružila toj manifestaciji još 1995. godine kada je Krapje proglašeno selom graditeljske baštine i vodi se kao europski spomenik kulturne baštine A-kategorije.

Selo Krapje nalazi se u središnjoj Hrvatskoj, na lijevoj obali srednjega toka rijeke Save. U Krapju je kao rijetko gdje očuvana tradicijska arhitektura, osobita za srednju Posavinu, s drvenim kućama starim više od stotinu godina. Prepoznatljivu sliku naselja čine potezi drvenih kuća, najčešće okrenutih užim pročeljima prema cesti, s čije se bočne strane ulazi u dvorišta. Uz njih su različite gospodarske zgrade, a svaka ima posebnu namjenu. To su staje, sjenici, suše, spremišta, svinjci, koševi za spremanje kukuruza, kokošinjci itd. Građene su od vodoravno slaganih hrastovih platica, tzv. planjki, koje su međusobno povezane drvenim klinovima. Slikovitost kuća ističu natkrivena vanjska stubišta, trijemovi, zaštitni krovići i bogato ukrašeni detalji ograda i stupova.

Projekt organizira Udruga za očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne i tradicijske baštine Kraplani u suradnji s Općinom Jasenovac, Turističkom zajednicom Općine Jasenovac, javnom ustanovom Park prirode Lonjsko polje.

Podrobnije podatke o ovogodišnjemu programu obilježavanja manifestacije “Dani graditeljske baštine” u selu Krapje možete pronaći u dokumentu u nastavku.

Dani Europske baštineKrapje, 22. rujan 2012.Program
08.00 Polazak autobusa iz Zagreba, Trg Ivana Mažuranida 14 (ispred Etnografskog muzeja)
09.00 – 12.00 Otvorenje kampa „ Program mladi nadzornik u Lonjskom polju“ (Krapje br.16)
09.00 – 12.00 Fotoradionica „Krapje – raznolikost“ – fotoradionica za mlade osnovnoškolskog uzrasta (u dvorištu kude Krapje br. 30)
09.00 – 12.00 Radionica „Posavska baština“ – oslikavanje autobusne čekaonice (nasuprot kude br. 30), sudionici su posjetitelji, mladi nadzornici i mještani
10.00 – 18.00 prezentacija „Ogledne posavske kude“, Krapje br. 30, Hrvatski fotosavez je opremio kudu u izvornom posavskom stilu
10.00 – 18.00 Etno zbirka Palaid, Krapje br. 48
10.30 – 12.00 Prezentacija diplomskog rada „Tradicijski vrt u ruralnoj zaštićenoj sredini“, Krapje br. 16, moderator Jelena Milakara, Agronomski fakultet Zagreb
12.00 Otvorenje izložbe fotografija Hrvatskog fotosaveza „Lonjsko polje i rode“, Krapje br. 16
11.00 Sveta misa u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Krapju
12.00 Mimohod KUD-ova do Krapje kbr. 16 na otvorenje manifestacije
13.00 Svečano otvorenje manifestacije, Krapje kbr. 16
– svečana primopredaja vozila DVD Krapje – donacija JU PP Lonjsko polje
– kulturno umjetnički program, nastup udruga i KUD-ova
(Posavina, Turopolje, Baranja), ugostiteljska ponuda
Prateći program:
12.00 – 18.00 Udruga “Kraplani” – prezentacija i kušanje tradicijskih kolača i slastica kbr. 16
13.00 – 18.00 – Vožnja brodom „Vodomar“ po rijeci Savi prema voznom redu, ispred Krapje kbr. 54
14.00 – Edukativni program za djecu „Krapje – selo graditeljske baštine“, Krapje br. 16
15.00 – Vršidba žita na tradicijski način, old-timer klub BULDOG LENZ Novska, Krapje br. 16
10.00 – 18.00 – Prezentacija tradicijskih zanata i suvenira, Krapje br. 1-70
– Vožnja konjskom zapregom
20.00 Zabava, Društveni dom u Krapju

Komentirajte