Naslovnica Vijesti Kultura Arbetova izložba u Bordeauxu

Arbetova izložba u Bordeauxu

Izložba sisačkog fotografa Miroslava Arbutine Arbe «Kako nas ribe vide», nakon što je obišla Hrvatsku, svoje je mjesto pronašla i u Bordeauxu. Upravo će se ovom izložbom Hrvatska od 19. rujna predstaviti na «Soirée européenne dédiée à la Croatie» , a na večeri predstavljanja bit će i Mirko Galić, veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj.

-Rodom sam Siščanka, a odnedavna živim u Bordeauxu. Oba grada su nastala i razvila se uz rijeku i koliko god velike razlike između gradova i rijeka koje njima protječu bile, ono što im je zajedničko je važnost rijeke u svakodnevici građana. Radeći na projektu, inzistirali smo na toj velikoj sličnosti između ovih dvaju udaljenih gradova i njihovih rijeka, ali i na jednoj različitosti: Bordoležani se u svojoj rijeci ne mogu kupati– objašnjava Irma Velić koja je s udrugom (a)cro(b)atie i pokrenula ovu cijelu manifestaciju u Bordaeauxu na kojoj će, osim u Arbetovim fotografijama, posjetitelji moći uživati i u kulinarskim delicijama hrvatskih specijaliteta te likera od meda i dunje OPG-a Vicencinović Hergouth iz Gornje Gračenice.

Irma dodaje kako je do ovog projekta došlo zahvaljujući suradnji nevladinih udruga MEBA-e i (a)cro(b)atie, koja je smještena u Bordeauxu s ciljem promicanja Europe i kojoj je cilj promovirati europske države.

Objašnjava kako sisačkog Arbutinu  nisu odabrali slučajno.

– Željeli smo predstaviti upravo radove koji čine dio projekta «Kako nas ribe vide». Naime, centrom Bordeauxa teče rijeka Garonne koja napaja poznate bordoleške vinograde i slijeva se u ocean. Danas je uz obalu rijeke uređena šetnica na kojoj Bordoležani, mogli bismo reći, žive. Ta situacija je, za razliku od one sisačke, relativno recentna: projekt preuređenja je izveo sadašnji gradonačelnik Alain Juppé. Iako Sisak i Bordeaux nemaju mnogo zajedničkog kad govorimo o veličini grada, stilu građevina, klimi, ipak dijele jednu istinu: važnost rijeke u životu građana. Arbutinin će projekt u bordoleškom okruženju nužno isprovocirati dvije emocije: poistovjećivanje s okolišem kojeg Bordoležani realno ne poznaju,  kao što će utjecati na njihovu perspektivu Garonne. Nužno će se zapitati kako bi bilo da i oni mogu zaplivati svojom rijekom – zaključuje Irma.

(sisak.hr)

Komentirajte