Naslovnica Vijesti Kultura Izložba “Slavo Striegl – portretist Siska”

Izložba “Slavo Striegl – portretist Siska”

Izložba grafika Slave Striegla u Gradskoj galeriji Sisak
Izložba grafika Slave Striegla u Gradskoj galeriji Sisak

Od utorka, 07, kolovoza, pa do 08. rujan u Gradskoj galeriji Striegl moći će se razgledati izložba  “Slavo Striegl – portretist Siska”. Radno vrijeme galerije je utorak do petak od 10,00 h – 19,00 h i subota od 9 -13,00 h.

Striegl je i rođenjem i životom vezan uz svoj grad, ali je potrebno istaknuti da nije u umjetničkom djelovanju težio svoju inspiraciju okrenuti u drugom smjeru, nego naprotiv, ostao je u svojim djelima vjeran ambijentu u kojem stvara. Kada ga promatram samog u njegovim šetnjama, i onda kada ponekad zastane, sjetim se njegovih riječi: “Kad god se probudim, ja idem u život..”, i znam da je, unatoč lošem vidu uočio neki detalj ili prizor.

On govori upravo to: “Ostao sam u Sisku, on je moj grad, ovdje su moja sjećanja i moja sadašnjost, moje dobro i moje zlo, moja radost i moja patnja; u ovom gradu našao sam smisao svog života i svog slikarstva. Stopio sam se s tom sredinom i često razmišljam o karakterističnim motivima grada. Čovjek ulazi u atmosferu, vidi nešto drugo ispod objekta, ide malo dublje ispod ljuske, interesira ga osobitost predmeta i kraja… Jednostavno, sve mi se nameće, tu se nema što tražiti. I ja sam tako ostao među tim kućama, a naročito na rijekama Kupi i Savi, ostao na tim ravnicama, u tom mulju, tom pijesku i vodi. Mene je oduvijek privlačila ta voda, te magle, ta atmosfera, taj neprekidni pokret, to neko čudno gibanje, to neko zračenje, da tako kažem, iz tog kraja, a ovo, od predmeta i objekata postaju samo likovni simboli. Predmet je samo naznaka određenog prostora”.

Komentirajte