Naslovnica Vijesti SMŽ OPREZ: Započinje cvatnja ambrozije

OPREZ: Započinje cvatnja ambrozije

Započinje cvatnja  korova  ambrozije te se povećava koncentracija peludi u zraku, a koji onda utječu na pojavu  polenoze tj. peludne alergije kod  osjetljivih ljudi, priopćili su iz županijskog Zvoda za javno zdravstvo.

Znakovi alergije su: kihanje, svrbež nosa, obilni vodeni iscjedak iz nosa, oteklina kapaka, svrbež i suzenje očiju svrbež kože lica, otežano disanje i dr. te utječu na kvalitetu svakodnevnog života i rada  alergičnih osoba, povećava se  potrošnja lijekova, opterećuje se zdravstvena služba  te simptomi alergije mogu dovesti do   pogoršanja već postojećih dišnih bolesti ili izazvati npr.astmu.

Kako bi  prevenirali pojavnost alergija i time poboljšali zdravstvenu sliku stanovništva u ovom periodu  preporučujemo da se započne s konkretnim akcijama iskorjenjivanja biljaka na privatnim i javnim površinama.

Tamo gdje biljke ambrozije rastu pojedinačno iste treba ukloniti zajedno s korijenjem- pri radu koristiti vrtne rukavice kako bi zaštitili kožu ruku a na većim površinama potrebno je  biljke pokositi i to niskom košnjom nekoliko centimetara od zemlje.

Košnju treba redovito ponavljati prije same cvatnje biljaka  kako bi se zelene površine održavale uređenim, a ne zapuštenim i zakorovljenim.

Preporučuje se uklanjanja biljaka ambrozije i sa poljoprivrednih površina, te podsjećamo na Odluku o obveznom uklanjanju  i uništavanju ambrozije koja je na snazi na području Grada Siska od 2005. godine.

Nadzor nad provedbom propisanih mjera uklanjanja ambrozije s javnih i privatnih površina ima nadležna inspekcija zaštite bilja.

“Ipak svijest o potrebi uređenja zelenih površina  okućnica , poljoprivrednih zemljišta i javnih zelenih površina, putova i prilaza treba biti jača  od mogućih novčanih kazni koje su  zakonom predviđene za one koji ne uklanjaju ovu biljku. S konkretnim akcijama u svojoj ulici, kvartu ili okućnici pomozimo sebi i drugima da  se ove godine smanji broj alergičnih osoba na pelud ambrozije.” – poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Komentirajte