Naslovnica Izdvojeno Počelo ispitivanje svjedoka na suđenju u Osijeku

Počelo ispitivanje svjedoka na suđenju u Osijeku

Proteklog tjedna počelo je ispitivanje svjedoka na suđenju Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku za ratni zločin u Sisku.

Prvoga dana ispitivani su policijski djelatnici koji su bili nazočni prilikom očevida mrtvih tijela Siščana srpske nacionalnosti koja su bila pronalažena krajem 1991. godine na brojnim lokacijama. Tadašnji policijski službenici rekli da nisu previše ispitivali što se dogodilo, “jer je takva bila situacija”.  Rozalija Šaban Božić rekla je kako na uviđajima nije mogla mnogo učiniti, jer su svi šutjeli. “Nisam želela znati tko šta radi, šta manje, znam to bolje”, istaknula je.

No svjedok Stevo Miodrag rekao je kako ga je pokojni Đuro Brodarac tukao na ispitivanju nakon što je u Slavonskom Brodu izvedene iz autobusa na relaciji Zagreb-Beograd. Prema riječima svjedoka u Sisku ga je dočekalo trojica muškaraca, među kojima i Đuro Brodarac.

Đuro je rekao “To je taj četnik koji je tukao minobacačima po Kostajnici”, t eu ga sva trojica počela tući. Za Milankovića svjedok nije bio do kraja siguran da je bio među ovima koji su ga tukli.

Svjedočila je i Marijana Božić, čiji je suprug Vladimir, vozač autobusa Slavijatransa 04. kolovoza 1991. godine izvučen iz autobusa na policijskom punktu u Odri i pretučen do smrti.

” Znam samo da za to nisu postojali nikakvi konkretni razlozi. Vjerojatno se našao na krivom mjestu u  krivo vrijeme. Većina su naših prijatelja bili Hrvati i nikada se ni sa kime nije sukobio zbog nacionalnosti” – kazala je Božić. Za ovo premlaćivanje, koje je promatralo i dosta osoba iz autobusa i okolnih automobila, sumnjičile su se osobe pod kontrolom Josipa Brajkovića.

Sud je protekli tjedan prihvatio da među svjedocima bude i aktualni ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je 1991. i 1992. bio pripadnik Vukova, kao i osumnjičeni Drago Bošnjak. Sud je prihvatio i prijedloge obrane da svjedoci budu i Ivan Jarnjak, Antun Tus, Josip Manolić te Ivan Vekić.

Iako se najavljivalo da će suđenje potrajati godinu dana, čini se da su te najave bile preoptimistične. Naime, od 17  pozvanih svjedoka u tri dana ih je stiglo samo sedam pa će ostali biti opet pozvani naknadno. Većina svjedoka je iz Siska i s Banovine, no ima ih i iz Srbije i BiH, a neki će biti ispitani videolinkom.

Komentirajte